Сред магията и легендите на Кърджали

26833
Сред магията и легендите на Кърджали
Снимка: Георги Йорданов

Хилядолетия на бурни събития и разнолики обитатели са оставали своя дълбок отпечатък по земите на Източните Родопи. Само списъкът с обектите на културно-историческо наследство, на религиозните храмове, архитектурните забележителности и музеи и галерии от района на Кърджали е впечатляващо дълъг. А като добавим десетките предания и легенди за тях, богатото и колоритно наследство става още по-привлекателно. Природата също е била щедра с този регион и е сътворила прекрасни водопади, скални фигури, пещери, дала е уникални находища на редица растителни видове. Ето защо тази седмица "Българският пътеводител" ви кани да се потопите в магията на Източните Родопи, в района на Кърджали.

Сред най-прочутите места наоколо несъмнено е археологическият комплекс „Перперикон“. Една от най-големите родопски крепости (VІ – ХІV в.) се побира в 12 000 кв. м. Включва дворец – светилище, укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм. Смята се, че това е била една от столиците – резиденции на тракийските царе. Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканите. С това място се свързва и първата европейска цивилизация - критско-микенската. Тук е открита и първата европейска писменост- линеар А. Един мистичен скален град, създаден от непознатите скални хора.

Снимка: Десислава Йорданова

Средновековен манастир „Св. Йоан Продром“, средновековният мост при с. Ненково, античните рудници „Стремските лабиринти“, тракийската и средновековна крепост „Вишеград“, средновековните крепости „Моняк“ и тази над р. Боровица са само малка част от безценното наследство на кърджалийския край.

Изключително красивата група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие е назована „Каменна сватба“. Природната забележителност се намира край с. Зимзелен, Кърджалийско. Народното творчество е създало за тази композиция вълнуваща легенда за сватбено шествие, което било вкаменено заради непристойните помисли на свекъра към булката.

Снимка: Петър Чолаков

Други скални образувания – „Каменните гъби“ край с. Бели пласт, също си имат предание. С уникалната пещера „Утробата“ е свързано поверие, че който я посети, ще остане бездетен. Пещерата първоначално е била по-плитка, но е издялана по уникален начин от тракийска ръка във вид на женска утроба. Входът е оформен като вулва, а във вътрешния южен край е издълбан олтар, символизиращ матката. През нарочно изсечен процеп на тавана на обяд прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Той има формата на фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка, за да я оплоди символично.

Съществуват и множество легенди за сладкогласния певец Орфей, не липсват и такива за по-скоро живели хора по тези земи.

Още едно древно място в района „дава хляб“ на учени и народни творци с уникалната си архитектура, строителство, находки – комплексът „Татул“. Той се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост и се предполага, че е от ІV в. пр. н. е.

От незапомнени времена до нас достига изключително ценната църква „Св. Йоан Предтеча“. Тя се намира в самия гр. Кърджали и идва от VI-VII в. От някогашните ѝ постройки е останала малка част руини, но изключително важните находки, открити тук вдигат многократно нейната историческа стойност. Голяма част от откритите в храма предмети може да бъдат видени в местния Исторически музей – още едно място за посещение.

Снимка: Петър Чолаков

Туристи в собствения си град - София

Неделя. Ден за почивка. Единственият за тази седмица. И как най-често прекарваме един такъв ден? В бързане да приведем в ред къщата, да...

С не едно предания е изтъкана историята и на т. нар. Дяволски мост, разположен на река Арда, на 10 км от Ардино. Мостът идва до наши дни от далечната 1515 г., когато бил изграден върху останките на римско съоръжение.

За почитателите на водните площи – риболова, водни спортове или просто прекрасни гледки, районът на Кърджали също има какво да предложи. Съвсем близо до града е язовирът, носещ неговото име. Красиви заливи, полуостровчета, останки от древни крепости, възвишения с пленителни пейзажи – това може да ви предложи язовир „Кърджали“.

Със защитени местности и резервати с богато биоразнообразие, с причудливи скални образувания и прастари легенди е опасан язовир „Студен кладенец“. Намира се на югоизток от Кърджали.

Всичко това е малка част от ценностите на кърджалийския регион. Така че набелязвайте си цели и се прицелете право в сърцето на историята.

Автор: Петя Георгиева, НТК "Българският пътеводител"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия