Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

103783
Топ 10 на градовете с минерални басейни в България
Снимка: СПА Хотел Орбита

СПА туризмът е сред предпочитаните не само в България, но и по света. Усещането за пълен релакс, съчетан с лечение и профилактика на редица заболявания, е съвременна концепция за добра почивка и щастие. Сауната, парната баня, масажът, джакузито или басейнът с минерална вода вече не са лукс, предлаган само от големите хотели с много звезди, както беше в близкото минало, а достъпно удоволствие, което потребителите могат да открият дори в малките частни вили и къщи под наем. Това важи с особена сила за страната ни, известна с минералните си извори и внушителния брой на градовете с минерални басейни в България.

Значение и произход на думата СПА

Преди да видим кои са най-посещаваните и предпочитани сред градовете с минерални басейни в България, нека разберем откъде тръгва идеята за СПА-центровете и баните с минерална вода. Свойствата на минералните води и ползите им за човешкото здраве далеч не са известни от сега, макар през новия век да се наблюдава усилената експлоатация на минералните извори за СПА туризъм.

За произхода на думата СПА (SPA) съществуват няколко теории:

  • Според една от теориите думата произхожда от латинското Sanitas Pro Aqua, означаващо здраве чрез вода.
  • Друга теория свързва думата СПА с английското Sauna Pool Area, което означава зона със сауна и басейн.

Самата употреба на минералните води като СПА удоволствие, лечение и релакс се свързва с белгийския град и курорт Спа, в който възниква самият термин и където започва СПА туризмът с лечебните си процедури с термални води.

Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

Градовете с минерални басейни в България са толкова много, а находищата на минерални извори са над 225, поради което е трудно да съставим топ 10 на градовете с минерални басейни в България, но все пак ще ви разкрием кои са 10-те най-лечебни, предпочитани и любими за отдих, туризъм и лечение места.

1. Велинград

Велинград е сред най-големите СПА градове у нас, както и сред първите, в които се е експлоатирала минералната вода, за което свидетелстват останки от глинени тръбопроводи за минерална вода от римско време. Съчетал вълнуващи забавления с места за настаняване за всеки вкус и джоб, история, природа и минерални извори с гореща и слабоминерализирана вода, подходяща за профилактика и лечение на белодробни, ставни неврологични и гинекологични              , бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и други заболявания, градът съвсем логично е в топ 10 на градовете с минерални басейни в България.

2. Хисаря

Градът е с богата история, над 22 минерални извори и множество места за отдих, поради което е познат не само у нас, но и извън пределите на България като перлата на Същинска Средна гора. Малко градче с огромен потенциал и множество туристи, привлечени от лечебната сила на минералните води и басейни, подходящи при бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни, опорно-двигателни, гинекологични и ендокринни заболявания. Тъй като именно в Хисаря е поставено началото на организираното балнеолечение в България,  градът съвсем естествено и заслужено намира своето място в топ 10 на градовете с минерални басейни в България.

3. Сандански

Близостта на града до столицата, уникалната природа и климат, подходящи за лечение на туберкулоза у нас, съчетани с лековитите минерални води, правят града сред най-предпочитаните места у нас за минерални бани и почивка.

4. Банкя

Сред преимуществата на града отново е близостта му до столицата, поради което е сред най-посещаваните балнеолечебни градове у нас и заема своето заслужено място в топ 10 на градовете с минерални басейни в България. Сърдечно-съдовите, неврологичните и ендокринните заболявания се повлияват успешно от лечение с банските минерални води.

5. Павел баня

Векове назад във времето лечебните свойства на водите на Павел баня са били открити от хората и умело използвани за лечение на болка в кръста и ставите, които днес познаваме като дискови хернии, радикулити, ортопедични заболявания, травми и прочие на опорно-двигателния апарат. Градът е общински център и въпреки че е малък, е изключително добре поддържан и развит. Цели 10-тина басейни с различни размери и капацитет очакват СПА туристите в Павел баня.

6. Сепарева баня

Курортът е известен като града с едни от най-горещите минерални извори не просто в България, а в Европа, които лекуват и успешно повлияват ставни, кожни, опорно-двигателни, неврологични проблеми и заболявания. Известен е и с гейзера си, бликащ в центъра на града.

7. Девин

Девин е сред най-известните балнеолечебни курорти в Родопите и заслужава своето място в топ 10 на градовете с минерални басейни в България. Девинската минерална вода се бутилира, тъй като е лечебна не само при бани и използване на басейните, но и при вътрешна консумация. Красотата на Родопите и множеството възможности за планински туризъм също допринасят градът да е сред най-посещаваните от любителите на СПА-туризма.

8. Вършец

Малък, но китен, богат на природа и минерални води, Вършец също е особено посещаван от търсещите решение за здравословните си проблеми чрез минералните бани и води. Минералните извори и тук са използвани още по римско време, за което свидетелстват откритите останки от римски бани. Вършец е сред най-старите балнеолечебни курорти в Българи, което му отрежда заслужено място в топ 10 на градовете с минерални басейни в България.

9. Поморие

Съчетанието от море, кални бани, минерални извори и история казва всичко. Вероятно няма смисъл да обясняваме, че Поморие е сред най-посещаваните градове с минерални басейни у нас.

10. Нареченски бани

Макар курортчето да е с поизоставена инфраструктура, изоставени сгради и в него да липсват редица удобства, уникалната красота на Родопите, съчетана с уникалната минерална вода – най-богатата на радон у нас и една от най-лековитите не само в България, продължават да привличат хора, страдащи от различни заболявания, които търсят решение на здравословните си проблеми. Водата не подлежи на бутилиране, онези, които чувстват значително подобрение след бани с нареченската вода, нямат друг избор освен да посетят курорта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия