Три дни на нашето Черно море: Колко струва?

46479
Три дни на нашето Черно море: Колко струва?
Снимка: БГНЕС

През последните няколко седмици, една от най-коментираните теми в социалните мрежи е липсата на туристи по българското Черноморие

Спекулациите и предположенията на какво се дължи това принудиха редица хотелиери да нагазят във водата с костюмите си, за да докажат, че е чиста, а пък служители на НАП, тръгнаха на експедиция в търсене на касови бележки. 

Всички собственици на бизнеси, хотелиери и институции, обаче, сякаш пропускат най-същественото, което клиентите опитват да им кажат, а именно колко високи са цените. 

Затова от Actualno.com, решихме да си направим експеримент и да видим колко точно струва една тридневна почивка на морето. За наша крайна дестинация избрахме Лозенец, където хотелиерите и собствениците на заведения обещават чиста вода и добро обслужване. 

Снимка: Александра Йошева

ГОРИВОТО

За да бъдат съвсем честни нашите проучвания, колата беше почти с празен резервоар, а пълненето му догоре излезе 160 лв, което не учудва никого, съдейки по цените на горивата през последната една година. Изненадващото за нас беше, че това гориво ни стигна за отиване и връщане, без разбира се излишни екскурзии с колата там. 

НОЩУВКИТЕ

За място за спане искахме нещо, което да не бъде прекалено скъпо, но и да не е твърде евтино, за да покрива все пак някакви базови стандарти. Нощувките бяха две, в двойна стая с едно голямо и едно допълнително легло. Хотелът се намираше точно в началото на селото, без гледка към морето. Скромната цена от 100 лв на нощувка включваше стая за двама възрастни и едно дете и ползване на външен басейн. Други екстри и изхранвания не бяха включени. 

ХРАНАТА

Източник: Pixabay

До момента всичко изглеждаше приемливо, но в един момент се наложи да прибегнем до храна и тук истинското забавление започна. Едно хранене на двама души и едно дете, в обикновено заведение, не падаше под 80 лв. Дори закуските и заведенията за бързо хранене бяха направили цените си такива, че човек можеше лесно да се обърка дали няма да участва в томбола за апартамент, като закупи баничка за 5 лв или дюнер за 10 лв. За трите дни, без да броим вечерята на третия ден, тъй като вече бяхме приключили със спестяванията поне за месец напред, общата сума беше около 300 лв

РАЗВЛЕЧЕНИЯ

СНИМКА: iStock

Съвсем логично, като български туристи, решихме, че няма да се лишим и от малко лукс, например шезлонг и чадър на плажа. И отново - никой не е учуден от факта, че цената на един чадър е 10 лв, а често той върви в комплект с шезлонг, отново за 10 лв. На втория ден взех геройското решение, че вместо да даваме 30 лв за два шезлонга и чадър, можем да изхитруваме и да пробваме схемата, която работи безотказно в съседна Гърция, а именно да седнем на заведение с консумация. Разбира се, това не включваше шезлонг и чадър, но пък имаше навеси, люлки и барбарони, на които можеш да седнеш. Консумацията беше скромна, две коли, две кафета, две лимонади - 45 лв

На нас, разбира се, това не ни беше достатъчно и преди да тръгнем, решихме да посетим местния лунапарк и да си поиграем с малкото останали пари, които имахме. За няколко игри на стрелбищата, патетата и въздушен хокей, цената беше 70 лв и поне си заслужаваше забавлението. Хората от лунапарка със сигурност знаят как се прави бизнес. 

ОБЩО

Теглейки чертата и със сигурност изпускайки някой и друг разход за глупости, общата сума за два дни и половина на морето беше 805 лв

Накрая българският характер и завист се обадиха накрая, след като чухме оттук-оттам твърдения, че хората почиват в Турция и Гърция за 1400 лв по една седмица, но в края на краищата от това наше пътешествие, установихме три неща: 

1. Водата в морето наистина е видимо много чиста. 

2. Обслужването е приемливо и като честна оценка бих му дала 7/10. 

3. Цените... е те са такива каквито са. Все пак, както казват хотелиерите, не всеки може да си го позволи и за тези, които не могат се намират по-евтини варианти. 

Автор: Александра Йошева

ОЩЕ: Няма притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия