Качествено и безплатно образование? Възможно е!

852
Качествено и безплатно образование? Възможно е!
Снимка: Vivacom

20 ученици от България стават посланици на идеята за безплатно образование на световно ниво, благодарение на платформата Кан Академия.

Практика е родителите да изпращат децата си на частни уроци, мислейки че това със сигурност ще подобри оценките им в училище и ще гарантира по-доброто им представяне на изпити. Малко са хората, които вярват, че безплатното образование дава всички необходими знания на учениците и достатъчна подготовка за матури и тестове. И все пак в много случаи това е факт.  Българските учители са все по-добре подготвени и отдадени на работата си в училище, и изминалото дистанционно обучение заради COVID-19 доказа това на много родители.  В България от няколко години има и напълно безплатни, доказали се по цял свят образователни ресурси. Дори МОН започва да инвестира в онлайн материали от учители със свободен достъп.

Пример за отлични учебни материали, безплатни за ползване от хора по цял свят, включително и в България, е платформата Кан Академия. От няколко години тя има и адаптирана българска версия, с която учениците не само се подготвят както за ежедневните си уроци, така и за международни олимпиади, матури, кандидат-студентски изпити за едни от най-трудните специалности като медицина и фармация или за международни езикови изпити. Всичко това е напълно безплатно!

В тази връзка “Образование без раници”, организацията зад българската версия на Кан Академия, започва инициатива за “посланици” на безплатното образование на световно ниво с доказали се отворени ресурси. Първите посланици ще бъдат 20 ученика на възраст от 16 до 18 години от областите Монтана, Плевен и Сливен, които вече преминаха обучение какво е да си “посланик” на значима кауза и какви са ползите за образованието от безплатни онлайн ресурси и платформи като Кан Академия.

VIVACOM започва да приема предварителни поръчки за първия Samsung Galaxy S20 FE

Най-новият модел на Samsung – Galaxy S20 FE вече може да бъде заявен и в България. До 23:59 ч. на 01.10.2020 г. VIVACOM приема п...

 

Идеята е на следващ етап учениците да предадат посланието в своите общности и региони и така да помогнат на връстници от областите Монтана, Плевен и Сливен. Местата са избрани неслучайно. В последните години там бяха отразени едни от най-слабите резултати на националните държавни зрелостни изпити и външни оценявания. През есента предстои учениците-посланици да организират малки събития в училища в своя район и да популяризират каузата в образователни и културни институции.

 

Скоро ще стартира и мрежа от учители-посланици на каузата за безплатно образование на световно ниво с инструменти като Кан Академия.

Какво означава оранжевата точка в iOS 14?

След надграждането до iOS 14 на iPhone, потребители разказват, че се появява оранжева точка в горната дясна страна на екрана. Всъщност ...

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com