Възраждането на училището в село Горнослав – сбъдната детска мечта

4958
Възраждането на училището в село Горнослав – сбъдната детска мечта
Снимка: Горнослав

В полите на Западните Родопи, на 13 км от Асеновград, се намира село Горнослав. Подобно на немалко български села, и то влиза в статистиката на обезлюдяващите места в България – постоянното население на Горнослав не превишава 100 човека. Но въпреки този негативен факт, през последните години се забелязва и една друга тенденция – все повече млади семейства решават да прекарват лятото на село, завръщайки се към природата и спокойствието на делника.

Училището в Горнослав функционира като такова до 70-те години на миналия век, след което селото започва да опустява, а понастоящем сградата му е кметство. Идеята за създаване на лятно училище се ражда тази година под надслов „Добрата воля”, а ентусиазмът на местните деца и малчуганите-гости на селото допринася за бързото ѝ превръщане в кауза – да върнем училището на децата.

И така, днес лятното училище в село Горнослав вече е факт. То започва провеждане на часове на 1 юли 2020 г., които ще продължат до 15 септември, като желанието на малки и големи е инициативата трайно да „заживее” в селото.

Сред постоянните жители на Горнослав са 10 деца на възраст между 8 и 15 години, а заедно с новодошлите за лятото малчугани се сформира един пълен клас от над 20 дечица. Заниманията в Горнослав се случват в една от стаите на сградата на бившето селско училище, която вече е оборудвана с най-необходимите мебели и предмети за успешното провеждане на занятията. Благодарение на дарителски акции в няколко платформи, класната стая разполага с чинове, столчета, шкафчета, дъска и всички необходими учебни пособия. Децата се събират при строго спазване на всички противоепидемични изисквания и мерки.

В училището ще провеждат занятия един път седмично от учители-доброволци. По време на часовете децата изучават различни предмети като български език, английски език, математика, биология, ръчен труд и дори предприемачество. Не липсват и забавни занимания с интерактивни образователни игри, които провокират логическото мислене на учениците.

В това лятно училище децата учат и се забавляват в една чудесна атмосфера, изграждат приятелства, развиват своите дарби и изграждат любов към знанията и книгите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com