Смятащи ДНК молекули и невронни мрежи – малка част от IT пробива на 2019 г.

5259
Смятащи ДНК молекули и невронни мрежи – малка част от IT пробива на 2019 г.
Снимка: iStock/Guliver

2019 година беше изключително динамична откъм новини и събития в IT сектора. Някои от тези постижения са свързани драматично с производителността на компютрите, други пък с компютърната сигурност.

Това, което за мен е много важно в нашата област, е, че намериха начин да се извършва изчислителна дейност с ДНК молекули, а не със стандартните силициеви транзистори, заяви в интервю за БГНЕС експертът Петко Маринов.

„През март месец научихме, че в университета Калтех е разработена технология, която програмира молекулите да извършват елементарни изчисления. От това до един сериозен компютър, крачката не е толкова голяма. Това според мен е бъдещето на компютрите, защото отваря пътя както към много по-сериозните изчисления, така и към клетките в нашия организъм. С тях може да се премахват ракови клетки или да се подобрява метаболизма. Възможностите на тази технология са неограничени”, посочи експертът.

За съжаление, такива разработки не може да се прочетат толкова лесно от масовия потребител.

Другият пробив през тази година е свързан с т.нар. невронни мрежи, които се използват за разпознаване на обекти или за преводи. Интересното е, че се появи една плеяда от малки платки (микроконтролери), които са за любопитни хора в областта. Те могат да вземат една такава платка и да експериментират на любителско ниво. Тези експерименти винаги водят след себе си до революция от нови услуги. Всеки един юноша може да обучи въпросната невронна мрежа в дейности, които го интересуват. Такива платки вече пуснаха Nvidia, Google и др. Тяхната цена е доста под тази на един мобилен телефон.

Невронните мрежи ще добиват все по-голяма популярност и приложение. През 2020 година те ще бъдат надградени, тъй като в момента са в много прост вид. Бъдещият тренд е да правят малко по-сложни неща. В момента е като черна кутия. Не знаем как ще се държи тази невронна мрежа. Дали например колата Tesla, която е оборудвана с такива мрежи, ще се блъсне в гърба на линейката – само защото е от друга административна област или щат. Или пък, защото първоначално сме я обучили да разпознава линейките от един град, област и щат, а в друг изглеждат по друг начин, коментира още специалистът.

Петко Маринов очаква през идната година да има развитие и по друг въпрос, свързан с множеството атаки по процесорите на Intel. Това принуди програмистите на световния гигант да пуснат серия от пачове, които обаче намалиха производителността на компютрите.

„IT сферата като цяло помага на хората да живеят по-добре, да смятат и планират по-бързо. Там не може да се говори за кой-знае какви разочарования, както е в други области – в политиката, в устройството на държавата, в журналистиката дори“, отбелязва Маринов.

На въпрос доколко човекът ще бъде изместен от въпросните нови технологии, експертът смята, че неминуемо някои професии ще залинеят, което в крайна сметка не е толкова лошо. И друг път в историята на човечеството заради развитието на технологиите, аграрната или индустриалната революция, са изчезвали професии.

„В крайна сметка, това помага. Ако на човек му спестите 10% работата през деня, той ще ги насочи в комуникация с децата си или да придобие допълнително умения. Всичко това води и до по-голям Брутен вътрешен продукт и полза от този човек“, аргументира се специалистът.

И преди да видим далечното бъдеще, всеки от нас задължително трябва да се подсигури в настоящето, докато сърфира в интернет. Петко Маринов препоръчва, когато си измисляме пароли, те да бъдат не една дума с много символи. Най-добре е няколко думи, които не са свързани една с друга.

„Закупете си устройства за идентификация (т.нар хардуерни токени) и да имате контрол къде и как влизате в пощата си. Самото устройство визуално ви показва, ако някой вместо вас се опитва да влезе във вашето лично виртуално пространство. Подобни устройства вече са внедрени в България от няколко банки. Малкото електронно устройство генерира еднократни пароли и осигурява сигурност на потребителите.

„Опитайте се да имате някаква хигиена в ползването на интернет, да не инсталирате безразборно приложения, както и актуализирайте редовно вашите компютри и телефони”, препоръчва още Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Vivacom със селекция от исторически филми в EON Видеотека за 3 март

Рекорден брой проекти в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Vivacom предоставя свободен достъп до хитовото съдържание на НВО за клиентите на EON

Vivacom разширява покритието на 5G високоскоростен интернет за дома в 7 града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide