Ако искате буйно цъфтящо мушкато, спазвайте тези правила

157593
Ако искате буйно цъфтящо мушкато, спазвайте тези правила
Снимка: iStock/Guliver

Едно от най-популярните саксийни цветя е мушкатото. Имате възможност да закупите от цветарските магазини най-разнообразни видове. То впечатлява със своите цветове толкова много, че никой не може да пропусне да не обърне внимание на това растение.

В допълнение към необичайната си красота и окраски, мушкатото не е капризно за отглеждане, рядко е изложено на болести и е издръжливо дори при не толкова доби условия на отглеждане. Но, за да се гарантира неговия буен цъфтеж, трябва да знаете някои правила за грижата му.

Кога да подрязвате мушкатото

За да разберете кога да подрежете мушкатото, зависи дали то е едногодишно или многогодишно. Едногодишното растение трябва да бъде подрязано само, за да му се придаде желаната форма, но трайното трябва да се подрязва два пъти годишно – през пролетта и есента. Това ще гарантира не само отстраняване на изсъхналите части, но и стимулирането на голям брой съцветия, както и удължаване на продължителността на тяхното цъфтене.

Обърнете внимание на факта, че в зависимост от типа, може да расте на ширина, или обратно, да има висок ствол. Няма да можете кардинално да промените формата на короната чрез подрязване. Това дори може да доведе до умиране на растението.

Основната цел на подрязването на растението е тънката корона. Това води до по-добра вентилация, повече влага и слънчева светлина. Необходимо е да се премахнат всички клони, насочени към вътрешността на короната.

Ножът или ножицата трябва задължително да се обработят с вряла вода, спирт или специален антибактериален агент. Режете стъблата само в листовия възел и задължително намажете мястото или поръсете с канела на прах. За да подновите силите на мушкатото след всички манипулации, отдайте дължимото на подхранването му. То обича азотните торове.

Есенно подрязване

След изсъхване на последните съцветия и преди да дойде зимата, трябва да подготвите растението за предстоящия сън. През есента, мушкатото ще изсъхне малко, ще получи жълти, сухи листа. Всички избледнели съцветия и стари стъбла също трябва да бъдат премахнати. Резитбата в никакъв случай не може да се извършва между декември и средата на февруари, когато растението е особено слабо.

Ако има дълги нежелани стъбла, те трябва да бъдат отсечени близо до първия листов възел. Но ако искате тази стъбла да продължат да растат, то трябва да бъдат отрязани над възела. Не забравяйте за основния ствол: достатъчно е да премахнете една трета. Опитните производители на цветя съветват да премахнете пъпките, които се появяват през зимата, така че изтощеното спящо растение да ги запази и да ги развие по-късно.

Пролетно подрязване на мушкатото

Трябва да се направи в края на февруари или не по-късно от средата на март. За да изпълните правилно операцията за премахване на стеблата, вземете предвид размера на растението. Не подлагайте голям храст на радикално подрязване, тъй като може да няма достатъчно сила за образуване на съцветия и изобщо да не може да се разцъфти. Малките растения могат да се подрязват повече, за да формират желаната от вас форма на короната.

Обърнете внимание на факта, че след пролетното подрязване мушкатото ще цъфти малко по-късно от обикновено, но резултатът ще ви изненада приятно. Съцветието ще бъде по-голямо, размерът му ще се увеличи, а продължителността на цъфтежа ще бъде по-голяма.

Ако искате да придадете форма на растението, трябва да орежете от всички страни и малките издънки, така че всички сили да са съсредоточени върху укрепването на основния ствол. Тази процедура е трудоемка и първите цветове ще се появят едва след една година.

Не пестете 15 минути от времето си два пъти годишно, за да можете да се насладите на великолепния цъфтеж и прекрасен аромат на красивото си мушкато през цялото лято.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com