Има ли лактоза в киселото мляко?

28881
Има ли лактоза в киселото мляко?
Снимка: iStock

Млякото е популярно като една от най-полезните и здравословни храни. За жалост, не всеки може да се възползва от изключителните му качества, богатото съдържание на витамини, минерали и полезни бактерии, с които допринася за подобряване на здравословното състояние, тъй като не всеки може да консумира мляко.

Причината не е в трудност в откриването му, липса на достъп до мляко в търговската мрежа или в непосилна цена на продукта за бюджета на потребителите, а в наличието на непоносимост към лактозата, от която страда по данни на известни източници до цели около 50% от населението на света.

Цифрата на засегнатите е плашеща, но преди да се притесните и да изхвърлите кофичките с полезното кисело мляко от хладилника си, както и всички млечни продукти, бързаме да ви успокоим – говорим основно за прясното мляко и пресните сирена, които са с най-високо съдържание на лактоза, а и много малък процент от посочените 50% от страдащите от непоносимост към лактоза имат сериозни симптоми и тежка форма на нетолерантност. Има ли лактоза в киселото мляко, или него може да консумирате спокойно и без да проверявате дали не сте сред тези 50%, страдащи от нетолерантност към лактозата?

Какво е непоносимост към лактоза?

Макар да се нарича и алергия, това не е алергия в пълния смисъл на тази дума, а  невъзможност на организма да усвои напълно захарта (лактозата) в млякото, което води до  редица неприятни симптоми – подуване, газове, тежест и болки в корема, диария, повръщане, гадене и т.н.

Учени: Тези хора не трябва да консумират мляко, дори и капучино

Ако подозирате непоносимост към лактоза, обърнете се към лекаря си – има тестове, с които това ваше предположение може да се докаже или отхвърли. Не се тревожете прекалено обаче – непоносимост към лактоза не е алергия към мляко, което е опасна свръхреакция на имунната система към белтъците в млякото, и често не се проявява с ярки симптоми, ако не е в тежка форма, която се среща рядко. 

Нещо повече – проучване от Европейския орган за безопасност на храните сочи, че дори страдащите от непоносимост към лактоза могат безопасно и без неприятни симптоми да понасят средно до 12 грама лактоза като еднократна доза или около 100 гр. мляко. Така че скромната консумация и въздържането от преяждане с мляко и млечни продукти също помагат.

Съществуват различни форми на непоносимост към лактозата. Генетична предразположеност към лактозна непоносимост е факт, но гените не са единствените, на които се дължи състоянието. Генетичната лактозна непоносимост се нарича първична и обикновено се проявява между 2 и 5-годишна възраст. В по-късна възраст и като следствие от различни заболявания се наблюдава вторична лактозна непоносимост. Има и третична – проявява при бебета, които са родени преждевременно, като обикновено се израства и проблемът бива преодолян с времето – с развитието на тънките черва на недоносеното бебче.

5 признака и симптоми на непоносимост към лактоза

Има ли лактоза в киселото мляко и във всички млечни продукти?

Лактозата може да бъде избегната и да продължите да се наслаждавате на ползите на определени млечни продукти. Лактозната непоносимост не е присъда, която ви лишава от ползите на млечните дарове на природата. Специалистите могат да се погрижат за вас и да ви предпишат добавки, които помагат за усвояването на лактозата, които да приемате преди да консумирате млечни продукти. Не желаете да приемате добавки? Има решение и за вас.

  • Изберете зрели сирена и кисело мляко. Процесът на узряване намалява лактозата, така че отлежалите сирена като чедър и пармезан са с несравнимо по-ниско съдържание на лактоза.
  • Ако се питате има ли лактоза в киселото мляко, да, има, но като ферментирала храна то е с много ниско съдържание на лактоза. Същото се отнася и за кефира. Особено пълномасленото кисело мляко е толкова бедно на лактоза, че се счита, че спокойно може да го консумирате, дори да страдате от нетолерантност към лактозата.
  • За по-безопасно се счита и киселото мляко с живи култури, които влияят благоприятно на стомашно-чревния тракт.
  • Специалистите сочат и гръцкото кисело мляко като по-подходящо за страдащите от непоносимост към лактоза.
  • Има и продукти, при които лактозата е премахната, но те са на по-висока цена.

Все пак – решение има и вие следва да изберете най-подходящото за вас, онова, което предпочитате, за да продължите да консумирате така полезните млечни продукти, без да нанасяте вреди на здравето си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com