Какво да направите, ако долният ви клепач е подут и възпален?

4875
Какво да направите, ако долният ви клепач е подут и възпален?
Снимка: iStock/Guliver

Подуването и болезнеността на долния клепач могат да бъдат неприятни и притеснителни. Независимо дали се дължи на нараняване, инфекция, алергия или други основни проблеми, незабавното справяне с този проблем е от решаващо значение както за комфорта, така и за здравето на очите.

Ето какво можете да направите, ако установите, че долният клепач е подут и болезнен:

Нежно почистване: Започнете с нежно почистване на засегнатата област с мек почистващ препарат без аромат и топла вода. Използвайте чист памучен тампон или мека кърпа, за да попиете мястото, като внимавате да не търкате или раздразните клепача допълнително.

Студен компрес: Прилагането на студен компрес може да помогне за намаляване на отока и успокояване на болката. Увийте няколко кубчета лед в чиста кърпа или използвайте студен гел и го поставете върху подутия клепач за около 10-15 минути наведнъж. Повтаряйте това няколко пъти през деня, за да облекчите дискомфорта.

Подуването на очите след сън е симптом за следния проблем

Лекарства без рецепта: Помислете за използване на средства без рецепта, като изкуствени сълзи или смазващи капки за очи, за да облекчите сухотата или дразненето, свързани с отока. Уверете се обаче, че сте избрали капки, които са подходящи за употреба при подути или раздразнени очи, и избягвайте такива, които съдържат съставки, към които може да сте алергични.

Избягвайте триенето: Важно е да се въздържате от търкане или докосване на подутия клепач, тъй като това може да засили дразненето и потенциално да внесе бактерии или други дразнители в областта. Ако носите контактни лещи, свалете ги, докато отокът спадне, за да предотвратите по-нататъшно дразнене.

Останете хидратирани: Пиенето на много вода може да помогне за поддържане на общото ниво на хидратация, което от своя страна може да подпомогне здравето на очите и да намали риска от сухота или дразнене, които допринасят за отока. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден или повече, ако сте в гореща или суха среда.

Почивка на очите: Ако е възможно, дайте на очите си почивка от екрани и други източници на потенциално дразнене. Затваряйте очите си за няколко минути или правете кратки почивки през деня, за да ги отпуснете. Освен това се старайте да спите достатъчно всяка нощ, за да подпомогнете цялостното здраве и оздравяване на очите.

Подуване на горния клепач - симптом за какъв проблем е?

Потърсете медицинска помощ: Ако подуването и болезнеността продължават или се влошават въпреки домашните средства за защита или ако имате други тревожни симптоми като зачервяване, секрет, промени в зрението или температура, е важно незабавно да потърсите медицинска помощ. Медицинският специалист може да оцени състоянието ви, да постави точна диагноза и да препоръча подходящи варианти за лечение, които могат да включват предписани лекарства или допълнителна оценка от специалист.

Въпреки че подутият и възпален долен клепач може да бъде неудобен, има няколко стъпки, които можете да предприемете у дома, за да облекчите симптомите и да подпомогнете оздравяването. Въпреки това, ако симптомите продължават или се влошават, не се колебайте да потърсите медицинска помощ за правилна оценка и лечение. Приоритетното отношение към здравето на очите е от решаващо значение за поддържане на ясно зрение и цялостно благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com