Кои симптоми изискват изследване на натрий в кръвта?

7214
Кои симптоми изискват изследване на натрий в кръвта?
Снимка: iStock/Guliver

Изследването на натрий в кръвта, известно също като серумен натриев тест, е диагностичен инструмент, използван за измерване на концентрацията на натрий в кръвта. Натрият е основен електролит, който играе решаваща роля в поддържането на баланса на течностите в клетките и около тях. Ненормалните нива на натрий могат да имат значителни последици за цялостното здраве. Въпреки че тестът не е специфичен за определени симптоми, има конкретни признаци и симптоми, които могат да накарат здравните специалисти да препоръчат изследване на натрий в кръвта.

Ако на тялото ви му липсва сол - това са първите симптоми

Една от основните причини за изследване на натрий в кръвта е оценката на електролитния баланс. Симптоми като постоянна умора, слабост и мускулни крампи могат да са показателни за електролитен дисбаланс, включително аномалии в нивата на натрия. Хипонатриемията, която се характеризира с ниски нива на натрий, може да доведе до симптоми като гадене, главоболие, объркване, припадъци, а в тежки случаи дори до кома. От друга страна, хипернатриемията, или повишените нива на натрий, може да се прояви като прекомерна жажда, сухи лигавици, безпокойство, а в тежки случаи и неврологични симптоми като припадъци.

Лица със състояния, засягащи бъбреците, като бъбречно заболяване или дехидратация, също могат да проявят симптоми, които да накарат доставчика на здравни услуги да назначи изследване на натрий в кръвта. Бъбреците играят ключова роля в регулирането на нивата на натрий чрез реабсорбирането или отделянето му с урината. Ако бъбреците не функционират правилно, това може да доведе до дисбаланс в нивата на натрий, което налага провеждането на кръвен тест за натрий за точна диагноза и подходящо лечение.

Някои лекарства, като например диуретици, могат да повлияят на нивата на натрий в организма. Диуретиците увеличават производството на урина, което може да доведе до загуба на натрий. Пациентите, приемащи диуретици, могат да изпитат симптоми като замайване, слабост или объркване, което кара здравните специалисти да проследяват нивата на натрий чрез кръвни тестове.

Какво се случва, ако не консумирате достатъчно натрий

Пациентите с хронични заболявания, включително сърдечна недостатъчност и чернодробна цироза, също са изложени на риск от развитие на натриев дисбаланс. Тези състояния могат да повлияят на способността на организма да регулира натрия, което води до симптоми като подуване, задух и променено психично състояние. Проследяването на нивата на натрий чрез редовни кръвни изследвания е от съществено значение за управлението на тези хронични състояния и предотвратяването на усложнения.

Симптомите, които могат да доведат до изследване на натрий в кръвта, включват постоянна умора, слабост, мускулни крампи, гадене, главоболие, объркване, прекомерна жажда, сухи лигавици, безпокойство, гърчове, подуване, задух и променено психично състояние. Важно е да се отбележи, че изследването на натрий в кръвта е само един от компонентите на цялостната диагностична оценка и доставчиците на здравни услуги вземат предвид различни фактори, за да определят основната причина за симптомите и да планират подходящо лечение. Редовното проследяване на нивата на натрий е особено важно за лица с определени заболявания и такива, които приемат лекарства, които могат да повлияят на електролитния баланс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com