Какво се случва, ако не консумирате достатъчно натрий

11401
Какво се случва, ако не консумирате достатъчно натрий
Снимка: iStock

Хората, загрижени за получаването на твърде много натрий в диетата си, често ще се опитват да го изключат изцяло, като проверяват етикетите на храните и рецептите за признаци на добавена сол (натриев хлорид). Въпреки че това може да е разумно нещо, особено ако имате високо кръвно налягане, може да има рискове, ако консумирате твърде малко натрий.

Функцията на натрия във вашето тяло

Телата ни се нуждаят от електролити, за да улеснят нервните импулси и да регулират функциите на тялото като сърдечен ритъм, храносмилане, дишане, мозъчна дейност и кръвно налягане. Натрият помага за поддържане на баланса на течности в и около клетките (включително обема на течността в кръвта) и помага за регулиране на нервната и мускулната функция.

Високите нива на натрий в кръвта – над 145 милиеквивалента на литър (mEq/L) – могат да повлияят на баланса на течностите и да допринесат за високо кръвно налягане. Обратно, ниските нива на натрий (под 135 mEq/L) намаляват кръвното налягане и пречат на дейността на нервните клетки и мускулите на сърцето и храносмилателния тракт.

10 храни, съдържащи много повече готварска сол отколкото ни е необходима

Причини за недостиг на натрий

Въпреки че губите малко натрий всеки ден, когато се потите или уринирате, това обикновено не е достатъчно, за да причини дефицит на натрий, освен ако не сте силно недохранени. Като цяло храните, които ядем, ни осигуряват повече от достатъчно натрий, за да заместим това, което губим.

Въпреки това е възможно да имате натриев дефицит, ако се напрягате прекалено много и губите прекомерни количества натрий с потта. Внимателно подбрана напитка за възстановяване след тренировка може да помогне да се запълни тази празнина. Можете също така да намалите нивата на натрий, като пиете твърде много вода и намалите концентрацията на натрий в тялото си.

И двете неща могат да доведат до потенциално опасно състояние, известно като хипонатриемия. При хипонатриемия екстремната загуба на натрий може да предизвика симптоми, вариращи от мускулни крампи, гадене, повръщане и замайване до шок, кома и смърт.

Ето защо спортистите рутинно се съветват да консумират електролитни добавки и спортни напитки по време на напрегнати дейности, за да компенсират загубата на натрий и други основни минерали. Спортистите обаче все още трябва да бъдат внимателни. Ако пиете твърде много (дори спортни напитки) по време на състезание за издръжливост, като например маратон, можете бързо да развиете хипонатриемия.

Лекар разкри вредна ли е солта за диабетиците

Хипонатриемия при спорт и упражнения

Има и други състояния, които могат да причинят хипонатриемия чрез изчерпване на нивото на течности или причиняване на прекомерно задържане на течности. Това е особено вярно сред възрастните хора, които приемат лекарства или имат медицински състояния, които ги излагат на риск. Рисковите фактори включват:

  • Хронично бъбречно заболяване
  • Цироза
  • Застойна сърдечна недостатъчност
  • Диуретици, използвани за лечение на високо кръвно налягане и оток
  • Хипотиреоидизъм (ниска функция на щитовидната жлеза)
  • Рак на белия дроб и вторични тумори на надбъбречните жлези

Препоръчителен прием на натрий

Според ескпертите вие се нуждаете от около 1500 милиграма натрий на ден, за да замените всичко, което губите с урината и потта. В повечето случаи ние консумираме достатъчно в обичайната си диета и след това някои.

Ако сте загрижени за приема си на натрий - или получавате твърде много натрий, или не получавате достатъчно - можете да говорите с вашия лекар, за да видите как приемът ви може да повлияе на вашето здраве. Четенето на списъци със съставки и проверката на етикетите с хранителни факти може да ви помогне да идентифицирате натрия в храните, които консумирате. Ако имате нужда от помощ за проследяване на приема на натрий или за постигане на целите ви за прием на натрий, говорете с регистриран диетолог, за да получите персонализирана помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com