Лекар: Тези продукти увреждат най-много черния дроб

3772
Лекар: Тези продукти увреждат най-много черния дроб
Снимка: Pixabay.com

Здравословните проблеми трябва да бъдат не само в съзнанието ни, но и в... черния дроб! Това е органът, който работи усилено, за да участва активно в храносмилането, но и за да прочиства организма от токсини. 
Но какво се случва, когато черният дроб откаже? За нещастие, това не се проявява като неудовлетвореност, но с течение на времето тривиалното неразположение може да прерасне в заболяване, което представлява реална заплаха за здравето и живота. 

Ако искаме да се грижим за черния дроб, е добре да знаем какво му вреди. Ако се отървем от определени постъпки и навици, има вероятност черният дроб да работи безупречно, а ако сме имали нещо на съвестта си, той ще ни прости и ще се регенерира. Какво е най-вредно за черния дроб? 

Защо черният дроб е толкова важен?

Не без основание го наричат естествен филтър, защото пречиства кръвта и целия организъм от токсични вещества. Той участва пряко в метаболитните промени, които се изразяват в осигуряване на необходимата енергия за организма. 

Изпълнява функцията на склад, защото натрупва някои витамини в себе си и ги освобождава в организма, когато е необходимо. 
Произвежда жлъчка, а именно тя е необходима за правилното усвояване на мазнините. Регулира действието на хормоните и организира работата на жлезите, отговорни за тяхното производство.

Ако започнем да притискаме черния дроб прекалено много, той няма да прояви сам неразположението си, тъй като рядко се проявява с болка. Но тогава той дава други, едва доловими сигнали, които често отдаваме на други неудобства, а подценяването на този важен орган никога не се отплаща. 

Тогава сме изложени на риск от сериозни заболявания, които застрашават не само здравето ни, но - нерядко - и живота ни. Те включват:

-    неалкохолен стеатохепатит,
-    алкохолно увреждане на черния дроб,
-    увреждане на черния дроб, предизвикано от лекарства,
-    вирусно увреждане на черния дроб.

Кои са най-полезните храни за черния дроб?

Токсини: бавно разрушаване на черния дроб

Какво унищожава черния ни дроб? Трудно е да се определи еднозначно лидер по този въпрос, а всички фактори са толкова важни, че никой от тях не може да бъде подценяван. На първо място, токсините! Те са тези, които оказват разграждащо въздействие върху нашия организъм и натоварват в най-голяма степен черния дроб. 

Те навлизат в организма например чрез храната, но и когато живеем в мухлясали помещения или вдишваме замърсители, които претоварват околната среда. 

Тогава органът трябва да работи по-усилено, за да освободи тялото ни от токсични вещества, като никотин, стрихнин и селскостопански пестициди. 

Като се има предвид, че някои от токсините, които попадат в организма ни, са извън нашия контрол, черният дроб, дори и при хора, които водят здравословен начин на живот, също може да бъде изложен на риск.

Най-вредните напитки за черния дроб

"Алкохолът е вреден за вашето здраве" - тази фраза е трудно да се пропусне в наши дни, тъй като често се използва макар и само в социални и здравни кампании. 

Ако някой се съмнява в смислеността на това изречение, трябва да го заяви категорично. Прекомерното количество алкохол води до увреждане на черния дроб. Именно заради това вещество много българи страдат от алкохолна стеатоза, както и от цироза, която може да доведе дори до смърт. 

Най-лошото е, че при последното състояние видимите симптоми се появяват твърде рядко, когато лечението вече няма ефект. 

Функцията на черния дроб е проста: той трябва да неутрализира действието на алкохола, който се счита за токсичен от организма, а злоупотребата с него може също така да унищожи чернодробните клетки и да попречи на регенерацията им.

Лекар разкри 3 симптома на болен черен дроб, за които едва ли предполагате

Солта: тя не само уврежда сърцето

Кои са някои от кулинарните ни грехове? Със сигурност са много, но трябва да бъдем честни: прекаляваме със солта. Дори и да избираме менюто си и да се опитваме да я ограничаваме, несъзнателно превишаваме определената доза, която е една чаена лъжичка (пет грама) на ден. 

Причината е, че подправката се смята за естествен консервант на храните, така че нерядко я откриваме в списъка с продукти. Солта по-скоро се разглежда като вещество, което пречи на нормалното кръвно налягане, а също така влияе неблагоприятно върху функцията на бъбреците. 

Твърде рядко обаче сме наясно с факта, че солта уврежда и черния дроб, тъй като не само оказва разграждащо въздействие върху него, но и може да забави процесите на регенерация на този ценен орган. 

Мазнини

Мазнините могат да се обсъждат с часове, но всъщност най-често ги свързваме с продукти, които са обвинявани, че водят до наднормено тегло и затлъстяване. 

Разбира се, мазнините в излишък водят и до увреждане на черния дроб. Не само поради факта, че черният дроб трябва да извършва допълнителна работа за тяхното усвояване, но някои от тях - под формата на трансмазнини - се класифицират като токсини, което само допълнително уврежда този важен орган. 

Но трябва ли да се отказвате от мазнините напълно? Разбира се, не, но е препоръчително да избирате продукти, които съдържат омега ненаситени мастни киселини. Те се съдържат например в мазните морски риби, студено пресованите масла, ядките и авокадото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com