Това растение намалява напрежението и успокоява нервите

4332
Това растение намалява напрежението и успокоява нервите
Снимка: iStock/Guliver

Валерианата, цъфтящо растение, произхождащо от Европа и части от Азия, се използва от векове заради потенциалните си успокояващи и релаксиращи свойства. Това естествено средство често се търси от хора, които търсят облекчение от напрежението и нерви. 
Способността на валерианата да намалява напрежението и да успокоява нервите се дължи на различните ѝ активни съединения и тяхното въздействие върху организма.

Валерианата съдържа няколко съединения, включително валерианова киселина, валерен и валепотриати, за които се смята, че допринасят за терапевтичните ѝ ефекти. Тези съединения взаимодействат с определени рецептори в мозъка, като например GABA-A рецепторите, които се свързват с усещането за спокойствие и релаксация. Като засилва активността на GABA в мозъка, валерианата може да помогне за намаляване на тревожността и да насърчи чувството на спокойствие.

Лекар: Този лек с копър и мед чисти съдовете само за 3 седмици

Проучванията показват обещаващи резултати по отношение на потенциала на валерианата да облекчава напрежението и да успокоява  нервите. В рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване участниците, които са приемали екстракт от валериана, са имали значително намаляване на субективното усещане за стрес и напрежение в сравнение с тези, които са получавали плацебо. Друго проучване установява, че екстрактът от валериана намалява тревожността и подобрява качеството на съня при лица с генерализирано тревожно разстройство.

Освен това успокояващото действие на валерианата се разпростира върху насърчаването на по-добър сън, което от своя страна може да помогне за намаляване на напрежението и тревожността. 
Недостатъчният сън или сънят с лошо качество може да засили чувството на стрес и да направи трудно справянето с ежедневните трудности. 
Валерианата традиционно се използва като помощно средство за сън, а изследванията показват, че тя може да подобри качеството на съня, като намали времето, необходимо за заспиване, и подобри общата продължителност на съня.

6 билки при хронично безсъние - ще спите като къпани

Струва си да се отбележи, че валерианата обикновено се счита за безопасна за краткосрочна употреба, но дългосрочните ефекти и безопасност не са подробно проучени. 
Както при всяка добавка или билково лекарство, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, преди да включите валериана в ежедневието си, особено ако имате вече съществуващи заболявания или приемате други лекарства.

В заключение, валерианата има дългогодишна репутация на средство, което намалява напрежението и успокоява нервите. Активните му съединения взаимодействат с рецепторите в мозъка, за да насърчат релаксацията и спокойствието. Научни изследвания са доказали потенциала му да облекчава стреса, тревожността и да подобрява качеството на съня. Въпреки че валерианата може да бъде ценна природна възможност за тези, които търсят облекчение от напрежението, важно е да подхождате към употребата ѝ с повишено внимание и да се консултирате с медицински специалист за индивидуален съвет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Къде отиват мазнините, когато отслабвате?

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com