Учен: Тези 6 храни ще ви осигурят дълбок и непрекъснат сън

2397
Учен: Тези 6 храни ще ви осигурят дълбок и непрекъснат сън
Снимка: iStock/Guliver

Добрият сън е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие, а храните, които консумирате, могат да изиграят значителна роля за качеството на съня ви. Ако ви се струва, че се мятате и въртите през нощта, помислете за включването на тези шест храни, подпомагащи съня, в диетата ви за дълбок и непрекъснат сън.

Череши: Черешите са естествен източник на мелатонин - хормон, който регулира циклите на сън и бодърстване. Консумацията на шепа череши или чаша сок от череши преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо и да останете заспали по-дълго.

Мазни риби: Мазните риби като сьомга, скумрия и пъстърва са богати на омега-3 мастни киселини, които са свързани с подобряване на качеството на съня. Тези здравословни мазнини могат да намалят възпаленията и да помогнат за регулирането на серотонина - невротрансмитер, който подпомага релаксацията и съня.

Експерт по съня: 14 храни за по-добър сън

Банани: Бананите са чудесен източник на магнезий и калий - два минерала, които играят решаваща роля за отпускането на мускулите. Те съдържат и триптофан - аминокиселина, която може да се превърне в серотонин и мелатонин, подпомагащи регулирането на съня.

Овес: Овесът е сложен въглехидрат, който може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Купа овесени ядки преди лягане може да предотврати скоковете и спадовете на кръвната захар, които могат да нарушат съня ви. Освен това овесените ядки съдържат мелатонин, което ги прави двойно средство за подпомагане на съня.

Бадеми: Бадемите са пълни с магнезий, който може да помогне за отпускане на мускулите и регулиране на съня. Малка шепа бадеми като закуска преди лягане може да осигури точното количество от този минерал, за да подпомогне спокойния сън през нощта.

Билкови чайове: Билкови чайове като лайка, корен от валериана и лавандула са известни със своите успокояващи свойства. Тези чайове могат да намалят тревожността и да ви помогнат да се отпуснете преди лягане. Избягвайте чайове, съдържащи кофеин, и избирайте безкофеинови разновидности, за да сте сигурни, че няма да попречат на съня ви.

7 храни, които подобряват качеството на съня

Въпреки че тези храни могат да насърчат по-добрия сън, от съществено значение е да поддържате добре балансирана диета като цяло. Избягвайте тежки, пикантни или големи ястия близо до времето за лягане, тъй като те могат да причинят дискомфорт и да нарушат съня. Също така ограничете приема на алкохол и кофеин, особено вечер, тъй като те могат да нарушат цикъла на съня ви.

Включването на тези подпомагащи съня храни в диетата ви, заедно с поддържането на постоянен график за сън и създаването на релаксираща рутина преди лягане, може да ви помогне да постигнете дълбок и непрекъснат сън. Въпреки това, ако проблемите със съня продължават, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, за да се изключат всякакви основни медицински състояния и да се проучат допълнителни стратегии за подобряване на качеството на съня. Не забравяйте, че добрият сън е от решаващо значение за цялостното здраве и жизненост, така че му дайте приоритет в ежедневието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com