Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

3897
Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.
Снимка: iStock/Guliver

В човешкото тяло има около 350 стави и ако дори няколко са възпалени, това наистина може да повлияе на живота ви. Болките в ставите на ръцете ви могат да затруднят писането или писането. Болките в ставите в гърба, коленете или краката могат да направят всеки вид физическо упражнение болезнено – дори кратка разходка около блока.

За много хора причината да имат болки в ставите се дължи на артрит, който се определя като възпаление на ставите.

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Един често срещан тип е ревматоидният артрит. Той е хронично възпалително заболяване, което може да причини болки в ставите. Най-ранният симптом е болка в по-малките стави, като пръстите на ръцете и краката. С течение на времето прогресира до засягане на по-големи стави, като глезените, коленете, бедрата и раменете.

Разпознаването на ранните признаци на артрит е от решаващо значение за навременната намеса и управление. Тези признаци може да включват постоянна болка в ставите, скованост, чувствителност, подуване и намален обхват на движение. Някои от първите симптоми на артрит могат да включват умора, слабост, сутрешна скованост и шум в ставите (като смилане или пукане).

Всъщност има пет вида храни, които лекарите препоръчват да се сведат до минимум като начин за намаляване на болката:

1. Ултра преработени храни и напитки

Изследванията показват, че ултрапреработените храни могат да изострят болките в ставите и възпалението, свързани с артрит. Тези храни обикновено са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, нездравословни мазнини, добавени захари и изкуствени добавки, всички от които могат да предизвикат възпаление в тялото.

До този момент изследванията показват, че диета с високо съдържание на захар може да влоши симптомите на ревматоидния артрит, защото предизвиква възпалителен отговор в тялото. Поради тази причина изключването на сода, сладкиши в кутии, бонбони и други ултра-преработени храни от вашата диета може да помогне за намаляване на болките в ставите.

2. Сушено или преработено месо

Сушено или преработено месо, като бекон, наденица, хот-дог или шунка, може да влоши както ревматоидния артрит, така и подагрозния артрит. Това е така, защото те са с високо съдържание на нитрати, съединение, открито в консервантите за месо, което е свързано с увеличаване на болката при артрит. Нитратите, подобно на захарта, могат да предизвикат възпалителен отговор в тялото, което след това води до болки в ставите.

Болката в ставите обикновено не се появява веднага след ядене на преработено месо. По-скоро диета с високо съдържание на преработено месо може да доведе до болки в ставите години по-късно. Поради това премахването на преработеното месо може да не облекчи симптомите веднага, но с течение на времето може да има значение.

3. Пържени храни

Ако редовно ядете пържени картофи, пържено пиле или лучени кръгчета, научаването как да ги приготвяте във фритюрник може да помогне за облекчаване на болките в ставите. Пържената храна може да влоши симптомите на артрита поради маслата, включени в процеса на готвене, което може да предизвика възпаление.

Диета с високо съдържание на трансмазнини (намиращи се в пържени храни и широко считани за най-лошия вид мазнина) може да влоши симптомите на подагра поради този провъзпалителен ефект.

4. Глутен

Общоприето схващане е, че премахването на глутена може да помогне при болки в ставите. Има ли истина в това? Премахването на глутена може да помогне за облекчаване на болките в ставите при хора с целиакия или хора, които са чувствителни към глутен. Но за хора, които не са чувствителни към глутен, изрязването му вероятно няма да има значение.

Някои хора са чувствителни към глутен, въпреки че не са непременно целиакия. Имайки това предвид е добре да се опитате да изключите глутена за три месеца. Ако не забележите никаква разлика, продължете и го добавете обратно към диетата си. Но анекдотично тя каза, че помага за облекчаване на симптомите на много хора с артрит.

5. Алкохол

Алкохолът може да влоши артрита, причинен от възпаление по няколко причини. Първо, разграждането на алкохола създава възпалителни съединения. С други думи, той предизвиква възпалителен отговор, който след това може да предизвика симптоми.

Алкохолът може също да намали производството на противовъзпалителни бактерии в червата, като същевременно увеличи производството на провъзпалителни бактерии. Дисбалансът на чревните бактерии може да предизвика ревматоиден артрит. Тя отбеляза, че алкохолът може да отслаби имунната система, което прави тялото по-податливо на токсини, което може да предизвика възпалителен отговор (като болка в ставите).

Една причина алкохолът да влоши симптомите на артрита е, че може да предизвика дехидратация, намалявайки производството на синовиална течност, която смекчава ставите.

Лекар: Правете това за здрави стави

Какво да ядем вместо това

И тримата лекари казват, че най-добрата диета за хора с възпалителен артрит (като ревматоиден артрит и подагра) е противовъзпалителната диета.

Този начин на хранене включва храни, които като цяло знаем, че така или иначе са полезни за нас, включително листни зелени зеленчуци, ядки, мазна риба като сьомга, скумрия, риба тон и сардини, които съдържат омега-3 мастни киселини и са противовъзпалителни, и плодове, особено горски плодове и портокали, които са с високо съдържание на антиоксиданти.

Средиземноморската диета е друг план за хранене, който естествено включва храни, които са противовъзпалителни и следователно полезни за хора с болки в ставите.

Средиземноморската диета дава приоритет на пълнозърнести храни, зеленчуци, риба и други непреработени храни, като същевременно минимизира месото и преработените храни. Този начин на хранене изглежда работи универсално за хора с болки в ставите. Изследванията подкрепят връзката между средиземноморската диета и подобрените симптоми на ревматоиден артрит.

Диетата с високо съдържание на противовъзпалителни храни не е добра само за справяне с болките в ставите; полезен е за цялостното здраве и предотвратява други хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и някои видове рак.

Противовъзпалителната диета е добра идея за всеки, не само за пациенти с възпалителен артрит. Това означава, че ако приемате по-голямата част от храната си с другите, храненето по този начин ще бъде от полза за всички около масата, не само за вас.

Ако имате някакви въпроси относно управлението на болката в ставите, говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Лечението на вашата болка може да отнеме повече от само промени в диетата. Но преработването на вашата диета е чудесно място да започнете. Цялото ви тяло ще бъде по-добре за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще се чудят за рецептата

Последното стихотворение на Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 18 май 2024

Таро хороскоп за 18 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com