Варени моркови с мед – защо се ползва при остра кашлица?

9617
Варени моркови с мед – защо се ползва при остра кашлица?
Снимка: iStock/Guliver

Макар че учениците отдавна се върнаха в училищата и броят на заболелите от грип намалява, все още трескаво търсим информация как да се справим с кашлицата, защото се оказа, че тя е изключително мъчителна и продължава неочаквано дълго – понякога месец при грипа, от който боледувахме през изминалите седмици.

еТака, макар да сме в края на грипната вълна, въпросът как да се справим с острата кашлица все още е на дневен ред. А сред отговорите е вкусна рецепта за варени моркови с мед, с които може да заместите неприятните сиропи и медикаменти, предписвани при кашлица, и да се справите с нея ефективно и бързо.

Варени моркови с мед – помагат ли при кашлица?

Варени моркови с мед се оказват стар лек за кашлица, чиято ефективност е изпитана през вековете и не буди съмнение. Ефективността на рецептата се дължи както на меда, чието ползотворно въздействие не само върху белите дробове и при кашлица, но и при множество други заболявания е доказано, така и на морковите, които се оказват изключително подходящи за белите дробове и особено при кашлица, тъй като съдействат за отхрачването, което е важно за облекчаване на пациента.

Как да се преборим с неприятната кашлица след хранене?

Защо варени моркови?

Всъщност морковите са полезни и за очите, и за облекчаване на кашлица и сурови, и консумирани под всякаква форма, но се препоръчват именно варени, защото след топлинна обработка се усвояват по-добре и не дразнят стените на храносмилателния тракт, което съвсем не е без значение, когато говорим за грип, за който е важна силната имунна система, а тя е такава, ако и коремът е здрав.

Морковите са полезни и ефективни за облекчаване на кашлица и при грипни и простудни заболявания, тъй като подкрепят естествените съпротивителни сили на организма – имунната система благодарение на богатото си съдържание на витамини и микроелементи. Те пречистват кръвта и премахват токсините от тялото, като последното е особено важно, когато боледувате от грип и приемате шепи лекарства.

Защо мед?

Медът е храна за здраве. Всички пчелни продукти са изключително полезни и ефективни за лечение или за подпомагане на лечението на множество заболявания. Той е сред малкото естествени антибактериални средства, които природата ни поднася, а фибрите в него се грижат за стомашно-чревния тракт, където се намира значителна част от имунната система. Силната имунна система е от ключово значение, за да не се разболявате или за да преминете по-лесно през неволите на грипа, ако се разболеете, така че консумацията на мед е от ключово значение за здравето.

Известно е и че медът съдържа аминокиселини, фитонциди, витамини, минерали, хормони и ензими, на които се дължи до голяма степен безусловната полза от продукта при много заболявания, сред които грип, инфекциозни и настинки. 

Защо моркови с мед?

Варени моркови с мед е изключително ефективна комбинация, която се използва от незапомнени времена за подпомагане на лечението на пациентите с бронхити, пневмонии и инфекции на горните дихателни пътища. Напитка на базата на тези два продукта облекчава кашлицата само за 3 дни, а ако говорим за тежка и упорита кашлица, то комбинацията от варени моркови с мед значително облекчава състоянието, намалява пристъпите на кашлица и подобрява отхрачването, с което допринася за очистването на белите дробове и поддържането на цялостното здраве на дихателните пътища.

Комбинацията дори се препоръчва на пушачи, за да намалят отрицателното въздействие на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове. Няколко проучвания, дело на изследователи по целия свят, целят да докажат терапевтичната стойност на меда при лечение на астма и много други състояния, свързани с белодробни проблеми и кашлица. 

Тази стара рецепта за кашлица може да ви спаси от неприятния проблем

За какво да внимавате, ако лекувате кашлицата с варени моркови с мед

Някои потребители могат да са алергични към мед. Не се самолекувайте с варни моркови с мед, ако имате алергия към пчелни продукти. В някои случаи алергичните реакции могат да бъдат тежки и дори животозастрашаващи, така че бъдете внимателни и разумни и потърсете лекар незабавно, ако усетите прояви на алергична реакция особено на тежка такава.

Важно е да знаете и че при кашлица, която се дължи на сериозни заболявания, както и при кашлица при пневмония, консумацията на варени моркови с мед може да бъде  само помощно средство за облекчаване на състоянието, но не и да замести основната терапия. Ако не се консултирате с лекар и се лекувате само с варени с моркови с мед в  някои случаи може да се стигне до тежки и застрашаващи живота състояния.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com