Великденски пости 2020: Всичко, което трябва да знаем

39759
Великденски пости 2020: Всичко, което трябва да знаем
Снимка: iStock

Великденският пост тази година започна на 2-ри март, понеделник - ден след Сирни заговезни и приключва на Великден. Той се пада на 19-ти април, неделя.

Идеята на постите е чрез лишаване на тялото, да се смири душата, но това не означава да лишаваме организма си от жизненоважни хранителни елементи.

Великият пост е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник Възкресение Христово (Великден). Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден. Освен в Православната църква, постите се спазват и в римокатолическата църква. Протестантстките църкви имат положително отношение към постите, без да ги смятат за задължителни.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март. По време на Великденския пост се забранява консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. Позволено е да ядете повече плодове, зеленчуци, варива и ядки.

Хранене по време на Великденския пост

Първа седмица

Великден 2020: Кога се пада и кога трябва да постим?

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Това е на третият ден с...

От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино). В събота (Тодоровден, 7 март) се взема Свето Причастие.

Втора седмица

Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Трета седмица

От понеделник до петък включително - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Вижте какви ястия присъстват на Великденската трапеза по света

Великден е най-старият християнски празник, който всички ние наистина много обичаме. Подготовката за честването му става през Страстнат...

Четвърта седмица

Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Пета седмица

Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Шеста седмица

Как да си набавим необходимите хранителни вещества по време на пости

От днес, 2 март започнаха Великденските пости. Все повече хора приемат предизвикателството да се лишат за известно време от животински ...

Сряда и петък - строг пост без олио и растителни мазнини. Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Страстна седмица

От понеделник до събота включително - строг пост без вино, олио и растителни мазнини. На Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. Важно е да се отбележи, че строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

Съветът на специалиста

Все повече хора приемат предизвикателството да се лишат за известно време от животински продукти, но специалистите предупреждават, че това може да не е безопасно.

Пости 2020: Кога се пости през годината

Постът e период на въздържане от определени храни в някои религиозни традиции. Ограничаването не е вид диета, а начин за пост...

Според Мария Русинова, специалист по хранене и диететика, по време на пости е възможно да се храним здравословно и пълноценно.

„През този период, ако искаме да си набавим всички необходими аминокиселини, които нашият организъм не може да синтезира, трябва да комбинираме зърнени и бобови храни. Зърнените храни са продуктите на основата на пшеница – тестени изделия и хляб, а също така ориз, булгур, киноа и просо. Бобовите култури са боб, леща, грах, нахут и соя. Ако комбинираме зърнени и бобови култури, ще можем да си набавим всички незаменими аминокиселини, които се съдържат в месото.

Освен това по време на пости, до колкото знам, Църквата допуска да се консумират морски дарове, миди, ракообразни, охлюви и други, които са източник на пълноценни протеини. Останалите продукти, които се консумират по време на пости, са зеленчуци под всякаква форма – сурови салати или сготвени постни ястия. Също така е добре да се приемат ядки и семена. Те могат да се консумират и под формата на т. нар. „тахани“, които представляват смлени ядки под формата на паста. Гъбите също се включват в менюто по време на пости“.

Какво още каза Мария Русинова прочетете в този материал!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com