Всеки пети мениджър по човешки ресурси смята, че това е най-важното при кандидатстване за работа

10110
Всеки пети мениджър по човешки ресурси смята, че това е най-важното при кандидатстване за работа
Снимка: iStock/Guliver

Работниците са много по -малко склонни от работодателите да вярват, че привлекателният външен вид осигурява допълнителни привилегии при наемане на работа. В същото време всеки пети мениджър смята за много важно как изглежда един потенциален служител, според резултатите от проучване, проведено от дигиталната медицинска служба Doctor Nearby и най -голямата платформа за набиране на персонал в различни сектори на икономиката в Русия, съобщава ТАСС.

„Търсещите работа по -рядко от работодателите (60%срещу 82%) са съгласни, че външният вид не е на -малкото важно за изграждането на кариера . За болшинството от запитаните мениджъри (62%) външния вид на потенциалния работник е „по-скоро важен“, а за всеки пети (20%) - "много важен". На въпроса може ли външният вид да е решаващ фактор за ръководителя при наемането на работа мненията на работници и работодатели коренно се различават, се казва в проучването, проведено от 4 до 20 юли 2021 г. сред около 300 представители на наемащи фирми и 3,3 хиляди търсещи работа.

Перете, а дрехите ви продължават да миришат лошо? Този трик ще промени това завинаги!

Прането е скучна работа, която повечето от нас не обичат особено... Пране, простиране, сушене, сгъване: всичко това е доста уморителен ...

Кандидатите са помолени да отговорят на въпроса дали са възникнали ситуации в живота им, когато работодателят ги е наел или, напротив, отказал да ги наеме, според мнението на жалбоподателя, поради външния им вид. "Само 20% са отговорили положително (получили работа) и 14% (получили са отказ) съответно. Мнозинството от търсещите работа са убедени, че външният вид не е определящ фактор при решението на работодателя за наемане на работа", следва от проучването.

В същото време повече от половината мениджъри по човешки ресурси, отговаряйки на подобен въпрос, признаха, че периодично отказват да наемат кандидат, подходящ по отношение на уменията, поради факта, че не харесват външния му вид. "На практика една на всеки четири ситуации е такива , при 19% 1-2 пъти, а всеки трети (30%) - няколко пъти. Останалите 5% отказват кандидатите заради неприятната външност" много пъти ", се казва в съобщението .Освен това, повече от 60% от работодателите отбелязват, че е имало случаи, когато са наемали лице с общо подходящи, но не отличаващи се умения, тъй като го харесват външно.

Изследването също така установи, че близо една трета от мениджърите обръщат внимание на теглото на потенциалните служители. Всеки пети интервюиран HR мениджър (22%), по-специално, изразява мнението, че наднорменото тегло е признак на мързел, неточност, ниска ефективност и липса на самоконтрол. „Докато само 6% от търсещите работа смятат, че в живота им е имало ситуации, в които работодател е отказал да ги наеме поради теглото им. Теглото като една от причините за отказ на кандидат с подходящо ниво на умения е посочено от всеки пети интервюиран HR мениджър (20%) ", следва от материалите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

Зодиите с изключителна харизма, които са истински съкровища

Вредна ли е фруктозата - каква е изненадващата истина?

4 зодиакални знака, които са Червен флаг - внимавайте с тях!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com