Десетки родители на деца с увреждания протестираха във Варна

3364
Десетки родители на деца с увреждания протестираха във Варна
Снимка: БГНЕС

Десетки родители на деца с увреждания протестираха днес във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Протестът премина под мотото „Искаме права, а не ограничения”, като подобни акции се проведоха в още няколко български града.

По думи на Светлана Дякова, координатор на Националния протест на родителите на деца и възрастни с увреждания, проблемите на хората с увреждания в България са много и от дълги години никой не се е заел да ги разреши. Тя посочи, че родителите на деца с увреждания, а и възрастните хора с увреждания, нямат никакви права.

Борисов за масирана полицейска акция във Варна: Задържат едни хора

Ще свършат една работа днеска, задържат едни хора. Да видим дали ще излезе това, което работят. Това заяви премиерът Бойко Борисов въ...

„Ние просто съществуваме на ръба на оцеляването, защото няма създадена никаква законодателна рамка за тези деца и лица, а така също за родителите, които отговорно с цялото си сърце обгрижват своите семейства”, категорична бе Дянкова. Тя посочи, че в момента родителите на деца с увреждания са герои в мирно време, тъй като са принудени да оцеляват сами. Няма достатъчно кризисни центрове и защитени жилища, няма къде да се оставят децата дори за ден ако се разболеят, нямат и възможност да работят.

Единствено на личния си потенциал и борбеност Нарине Банкова отдава това, че 17-годишната й дъщеря, страдаща от детска церебрална парализа, успява да учи в масово училище. Жената има четири дъщери, като болното й момиче има още две близначки. Майката признава, че образователната система у нас не е подготвена за деца като нейното.

„Да, говори се за включващо образование, но и ресурсното подпомагане не е достатъчно. Социалните услуги са недостатъчни и неефективни. В училище не учат децата ни на социални умения, за да са си бъдат полезни за дълъг период от време“, коментира Нарине. Тя е категорична, че не всички родители имат личностния потенциал да се преборят за правата на децата си и тук трябва да дойде помощта от държавата. Жената е убедена, че е недопустимо в 21 век, при достатъчно разписани актове за правата на детето, един родител да е оставен сам на себе си и да разчита на личностния си потенциал да се бори със системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com