Сагата с колите по Крайбрежната алея във Варна отива в съда - постъпиха 3 жалби

3571
Сагата с колите по Крайбрежната алея във Варна отива в съда - постъпиха 3 жалби
Снимка: Gradat.bg

Сагата със забраната за движение на автомобили по Крайбрежната алея във Варна - Алея първа, ще продължи в съда. Днес в Адмиистративния съд в морската столица са постъпили три жалби срещу разпореждането на областния управител Благомир Коцев от "Продължаваме промяната". По тях са образувани три административни дела, съобщиха от съда.

Две от жалбите са от физически лица, а третата - от управителя и представляващ „Бивалвия СД” ЕООД. И трите обжалвания са свързани с невъзможността на достигането с МПС до стопанисвания от тях обект - ресторант „Мидена къща“  на т.нар. Алея първа.

В жалбите се твърди, че заповедта на областния управител е нищожна, включително и в частта относно забраната за движение на МПС, "поради което същата не може да породи правното си действие". Според документите забраната на Коцев касае имот, който, съобразно действащия ПУП и ОУП, е път - част от четвъртокласната пътна мрежа, поради което областният управител е некомпетентен орган. Жалбоподателите твърдят, че в тази си част заповедта представлява общ административен акт, за чието издаване не е спазена предвидената от АПК процедура по предварително обявяване и обсъждане.

Посочва се още, че предварителното изпълнение на акта в частта относно забраната за движение на МПС "прави достъпа до плажа изцяло невъзможен за хора с увреждания, възрастни хора, семейства с малки деца, болни".

Как върви летният сезон по Черноморието и ще се окаже ли Ковид пречка - въпроси и отговори

Години наред туристическия отрасъл бе желан за по-младите като временна и неангажираща работа. Ковид пандемията коренно промени този ти...

Жалбоподателите молят съда да постанови решение, с което да прогласи за нищожно или да отмени като незаконосъобразно разпореждането на Коцев.

"Тъй като жалбите са подадени в нарушение на чл. 152, ал. 1 от АПК, който изисква „жалбата или протестът да се подават чрез органа, издал оспорвания акт“, с разпореждане от 13 юли 2022 г. съдът изиска цялата административна преписка от органа, издал акта. Произнасяне по жалбите ще има, след като постъпи преписката в съда", обявиха от Административен съд - Варна.

Заповедта на областния управител гласи, че движението на автомобили по Алея първа вече ще бъде забранено, като колите ще стигат само до паркингите в северната част на зоната. Полицията ще постави нужната маркировка и знаци. Коцев уточни, че сметоизвозването по алеята и зареждането на заведенията ще става както и досега. Областният управител каза още, че има спор между общината и регионалното министерство дали Алея първа е улица или брегоукрепително съоръжение, но е ясно, че е държавна собственост, което му дава право да се разпорежда и да издава заповеди за тази територия.

Позицията му бе подкрепена и от министъра на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Според него областният управител е предприел много позитивна стъпка за Варна, връщайки алеята на пешеходците. Коцев обаче срещна отпор от депутатите на ГЕРБ-СДС от Варна, както и от собствениците на "Мидена къща".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com