Кметът на Видин: Подобряването на жизнената среда продължава да е сред приоритетите ни

757
Кметът на Видин: Подобряването на жизнената среда продължава да е сред приоритетите ни
Снимка: Община Видин

Подобряването на жизнената среда продължава да е сред приоритетите на общинското ръководство. Това подчерта по време на редовна пресконференция кметът на Община Видин Огнян Ценков.

Той каза, че дейностите във всички сфери имат за цел повишаване на качеството на жизнената среда. Фокусът е върху промяна облика на кварталите, междублоковите пространства, асфалтиране на улици във Видин и населените места на Общината. Изпълнението на Програмата за местни инициативи също дава много добри резултати.

Видинската ясла "Слънчев кът" предлага чудесни условия за отглеждане на най-малките

Родителите на деца, които са на възраст от 10 месеца до 3 години, могат да посетят детската ясла „Слънчев кът” във Видин и ...

„Въпросът, който трябва да решим, е за облагородяване на жизнената среда. Средствата, заложени в списъка за капиталови разходи за 2018 г. в размер на 1 милион и 79 хиляди лв. са крайно недостатъчни, но такива са изискванията във връзка с изпълнението на финансово-оздравителния план – само целевите средства от субсидиите“ – обясни Ценков.

Той допълни, че въпреки това, въз основа на подадените сигнали, жалби, подписки на граждани за необходимост от асфалтиране и на базата на наблюдения и разговори с хората, че в кварталите не е правен ремонт на междублоковите пространства 20-30 години, ще се изготвят количествено-стойностни сметки и ще се търси подкрепа от държавата за осъществяване на такива дейности. „Вярвам, че ще я получим. Не мога да кажа в момента в какви параметри ще бъде, но ние ще имаме подкрепа като субсидия, както получихме през 2016 г. и 2017 г. по 3 милиона лв. За да може наш фокус да бъдат жилищните квартали и населените места на територията на Община Видин, където улиците не са в добро състояние и не са ремонтирани от дълго време. Убеден съм, че и тази година ще бъдем подкрепени от правителството с отпускане на допълнителни средства - целева субсидия, извън заложените в бюджета, за да можем да откликнем на потребностите. Както досега правителството показа многократно заявения ангажимент за преодоляване на регионалните дисбаланси – едно от нещата е подобряване на жизнената среда, сигурен съм, че и тази година ще имаме благонамерен жест от негова страна“ – изрази надеждата си видинският кмет.

В началото на срещата с медиите кметът отбеляза хубавата новина от заседанието на Министерски съвет на 18 април във връзка с одобрената средносрочна бюджетна прогноза за 2019-2021 година. „В този документ са заложени средства за изграждане и доизграждане на значими инфраструктурни проекти на територията на страната, като в тези проекти е включено и изграждането на магистрален път Видин-София. Стойността на пътя е 1 милиард и 600 милиона лв.“ – каза Ценков.

Той обясни, че в момента се провеждат отчуждителни процедури за участъка Ботевград-Мездра, който е 33 км. Едновременно с това са стартирали и процедурите по закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на строителните дейности и за строителен надзор на двата участъка: Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци.

Общината и гражданите работят заедно за пролетното почистване на Видин

Продължава пролетното почистване на град Видин, което Общината организира традиционно всяка година. То стартира на 9 април и ще продълж...

„Трасето на участъка на територията на Област Видин е изцяло ново, което не се дублира с това на Е-79. Изведено е извън всички населени места, като е предвидено изграждането на 7 пътни възела, с които да се осигури достъп до всички населени места на територията на Област Видин“ – съобщи Огнян Ценков.

Той допълни, че в тази връзка продължават редовните работни срещи с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Предстоящата среща ще е в началото на месец май, заедно с представителите на местната власт и други институции. На нея ще бъде обсъдено изграждането на магистралния път, както и на останалите втори и трети клас пътища. В момента тече ремонт и рехабилитация на някои от тях. Ценков каза още, че ако няма обжалвания на процедурите и някои други пречки, до края на 2021 г. -началото на 2022 г. магистралният път Видин-София трябва да бъде изграден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com