Ако Пеевски, Борисов и Гешев бяха импресионисти

4155
Ако Пеевски, Борисов и Гешев бяха импресионисти
Снимка: iStock/Guliver

Контролът върху службите е лакмус за това доколко страната ни е демократична. Той трябва да се осъществява по законовия ред и да не обслужва мафията. Как е в момента? Пеевски и Гешев контролират всичко - въпросът единствено е кой извън Гешев има повече власт за контрол и къде е позициониран Бойко Борисов. И при първия опит да бъде разследвано незаконното подслушване, реагират. Тъпо, разбира се. Но те само така си могат.

В случая просто прокуратурата викнала "на среща" шефовете на ДАНС и ГДБОП. Този тип срещи, всички знаем, респектират малко или много. И понеже Триглавата ламя от години ползва само такива похвати, всеки е наясно какво означава да бъдеш почетен по този начин. Значи да си мълчиш, да си налягаш парцалите и да не смееш да се противопоставяш.

Как иначе може да се определи това, освен като сплашване и запушване на усти? Неслучайно преди време един политик нарече МВР "министерство на всичките работи". Всичко в държавата започва и свършва с това ведомство, защото там са тайните, там са слушалките, там се държат в бойна готовност и бухалките, които са по принцип за мафиотите, но на практика се ползват срещу всякакви хора.

Ако Пеевски и Гешев бяха импресионисти, биха проявили поне малко фантазия. И нямаше да привикват шефовете на служби два дни след назначаването им и веднага след огласяването на незаконни подслушвания на политици. Сега никого не могат да убедят в обратното - че не е имало подслушване или че е било законно. Няма и кой да им повярва, че прокуратурата ей-тъй, за бон тон е викнала двамата ключови шефове.

Бойко Рашков за акцията в ГДНП: Прокуратурата се намесва в работата на МВР и в политическата борба в страната

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди пред сайта bird.bg, че в министерството текат обиски и претърсвания. "Онзи ден подп...

Уви, безмерното самозабравяне върви ръка за ръка с наглостта. Само безмерно нагъл тип, добрал се до високи държавни нива, би си позволил първо незаконно да подслушва и второ - да заплашва разследващите това подслушване.

Схемата е много елементарна и поради това - лесна за изпълнение от индивиди със зависимости или просто негодни за друга служба. Викат се съответните шефове, дава им се задача и ако се изпълни, оцеляват. Ако ли не - намират им цаката. Тази система е в подобно плачевно състояние от години и никак не е чудно, че Бойко Рашков си навлече толкова гняв. Квиченето е все по-силно и изходът е само един - да се сложи край на ползването на службите като бухалки.

От години Бойко Рашков алармира за незаконосъобразно използване на СРС-та, включително срещу магистрати. Някои от тях дори са завели дела, осъдили са държавата, а обезщетенията се плащат от нас, данъкоплатците.

Засега има една политическа реакция и тя е от "Демократична България". Коментарът на Христо Иванов и Атанас Атанасов беше по повод думите на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, че прокурори привикват служители, натоварени с проверката на скандала с подслушването на опозиционни политици. Според двамата политици желанието на Пеевски, Борисов и Гешев е да не позволят да излезе наяве истината за злоупотребата с МВР и службите.

Всичко това се случва след операция на прокуратурата в късните часове във вторник, когато началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в ГДНП Ангел Папалезов бе обвинен в участие в организирана престъпна група. Според Христо Иванов тази акция "ще бъде маскирана като действия по отношение на хора на Черепа". И никой не може да каже дали в случая тази "маскировка" няма да почива на основите на истина - въпросът обаче е защо сега, дали чак сега държавното обвинение е разбрало.

Бойко Рашков: Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор

„Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен предс...

Изглежда, че Триглавата ламя се опитва да запази контрола си върху службите. А вярата, че държавата по времето на Борисов се управляваше точно по този модел - сплашване и държане в пряко подчинение на хората, отговорни за сигурността, ползване на държавен ресурс за следене на опоненти и прочие, става все по-силна.

Моментът да се пресече тази практика е дошъл. Не само анкетна комисия в следващото Народно събрание, но и тотална ревизия на подозрителните случаи - ето това трябва да се случи. Но за да се реализира, първо е нужна доблест. Нужно е да изчезне страхът, насаждан три мандата.

Ако въпросните служби се ръководят от доблестни мъже, това ще стане.

Ако на тези постове стоят страхливци, допускащи да ги използват, нищо няма да се промени, освен имената на държащите бухалката.

 Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com