"Бизнес с всички": Това ли е неутралитетът на Швейцария?

6350
"Бизнес с всички": Това ли е неутралитетът на Швейцария?
Снимка: Getty images

Дълго време Швейцария беше възприемана като рай за олигарсите, където банките бяха предпочитани от заможните руснаци с връзки с Кремъл. Според изчисления на Банковата асоциация в Базел до 200 милиарда швейцарски франка от руски клиенти са били в швейцарски банки в началото на войната, пише АРД.

Четири дни след началото на руската инвазия в Украйна швейцарското правителство се присъединява към санкциите на ЕС срещу Русия. 7,5 милиарда франка са блокирани - това са средства на руснаци, попадащи под санкциите.

Осем отблъскващи лъжи за Украйна

Доста преди пълномащабното нашествие на 24 февруари 2022 г. постоянен поток от дезинформация постилаше пътя за руската военна агресия. ...

Твърде малко ли прави Швейцария? 

Изчисленията за блокираните в Алпийската държава средства се базират на онова, което банките са съобщили на властите. Не е ясно дали няма и други пари на руски олигарси в швейцарски финансови институции. "Голямо количество средства са замразени в Швейцария, но нямам представа дали те трябва да бъдат повече или по-малко", казва Ервин Болингер от Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария пред АРД.

Роберт Бахман от неправителствената организация Public Eye критикува властите в Берн, че не правят достатъчно, пише германската медия. Според него не става дума само за парите в банките, но и за недвижими имоти и инвестиции.

Проблем има и с ролята на швейцарските консултантски фирми в изграждането на офшорни структури, чрез които се заобикалят санкциите, уточнява АРД. От организацията Public Eye дори наричат сложния офшорен бизнес на някои финансово-консултантски фирми "швейцарски бизнес модел", въпреки че подобни стратегии се практикуват и другаде. Но в Швейцария се прави твърде малко, за да се разреши този проблем, критикуват правозащитниците, цитирани от германската общестевно-правна телевизия.

Как може Швейцария да е по-ефективна в борбата с този проблем? 

Въпреки войната: Украинската икономика вече се съживява

Последиците от руската агресия срещу Украйна, която продължава повече от година, се отразяват и в магазините от веригата “Новус&r...

И точно това би било важно за прилагането на санкциите срещу Русия, казва Адвокатът и експерт по борба с корупционните практики Марк Пит казва пред АРД, че най-простият начин за по-ефективно прилагане на санкциите би бил работна група, която активно да търси, вместо винаги пасивно да чака някой да докладва.

В момента в парламента на страната се правят опити за създаването на такава работна група. Консервативните партии в Швейцария обаче се противопоставят на подобна идея.

За украинците, които живеят в Швейцария, нежеланието на Алпийската държава да вземе по-крайни мерки за контрола на руските пари в банките си, е необяснимо. Наталия Чермалих, която организира демонстрации за солидарност с Украйна в Женева, казва пред АРД, че вероятно става дума за специфичната култура на швейцарците, която е свързана с неутралитета. Швейцарският адвокат Пит пък нарича тази неутралност желание да се прави бизнес с всички.

 

Източник: Дойче веле

"Русия е част от идентичността на Източна Германия" - защо там преобладават мнения, че не трябва да се изпраща оръжие за Украйна

Някои хора подкрепят Русия, но може би става дума за носталгия по собственото им минало от времето на така наречения социализъм. Това е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com