Д-р Москов да иде на лекар!

12971
Д-р Москов да иде на лекар!
Снимка: БГНЕС

Да му се чуди човек на тоя Москов! След като цяла година събираше овации с искрените си опити да направи здравна реформа, сега, само за една седмица, успя цели два пъти да я свърши голямата работа на метеното! И да потвърди по свой начин желязната българска поговорка, че никога не е късно да станеш за смях!

Първо, лансира стратегията си за т. нар. "вредни храни" и за безумния едноименен данък върху производството, търговията и консумацията им! Да оставим настрана факта, че вредни храни няма и че това провокационно понятие е въведено преди век от безработни диетолози, за да придадат тежест и смисъл на новата тогава професия; да оставим настрана и научно доказаното знание, чe храните се делят най-общо на тлъсти и постни, на по-калорични и не толкова калорични, на съдържащи повече витамини и минерали и на съдържащи по-малко витамини и минерали, и т. н., и т. н. Това дотук Москов като лекар би трябвало да го знае!

Търговските вериги: Данък "вредни храни" ще удари хранителната индустрия

Законопроекта за общественото здраве, станал по-известен като данък "вредни храни" ще навреди на хранителната индустрия и в същото врем...

Това, което д-р Москов не знае, или пък се прави, че не го знае, е, че и производителите, и търговците, и прекупвачите на храни, без значение дали - според концепцията на Москов - са вредни или полезни, ще започнат поголовно вдигане на цените на всички храни, защото не е имало дори и един случай, в който тези печелбари, производителите и търговците, да не са използвали дори и най-малката възможност да вдигнат цените, за да спечелят! Излиза, че Москов вместо да изпише вежди на клетия и болен потребител, ще му избоде очите. С нови, по-високи цени! И за да приключим с уж вредните храни, от които министърът на здравето иска уж да предпази населението, като му вдигне цените - нека го запитаме следното: Ще има ли, г-н министре, реципрочно намаление на цените на доказано полезните храни - на същия принцип, но в обратна посока! Щом плодовете и зеленчуците са толкова полезни и министърът иска да ни принуди да намалим вредните храни, обръщайки се към полезните храни - ами намалете тогава цените на полезните храни! На плодовете и на зеленчуците, които хвърчат до небесата! Както и на рибата също, нали и тя е балсам за здравето ни! Сложете, така да се каже, "обратен" данък! Преференция за консумация на полезни храни! По същата логика! Щом има "глоба" (данък!) за вредните, да има и поощрение (поевтиняване, дотация и т. н.) за полезните! За да се купуват и за да бъдат по-достъпни за населението! Става ли така, д-р Москов, или си лицемер! Защото така излиза! За нагоре - може, за надолу - не! Егати здравеопазването! Търговско здравеопазване!

Другият случай, в който Москов се издъни, бе на втория тур на изборите в Плевен. Тогава по повод победата на кандидата на Реформаторите (някой си Спартански) министърът изръси във Фейсбук великата идиотия "Падишахът падна!".

Москов, Москов, мисли по-дълго, говори по-кратко! Падишахът не само, че не е паднал, но той продължава все така необезпокояван да си седи на трона! Виж му пак изборните резултати, но свали "реформаторските" очила! Какъв падишах, какви пет лева! И то в Плевен! Нищо, че се казва Спартански!

За да падне ДПС, трябва някой да го победи в Кърджали! Там са и падишахът, и пашите! А ако някой наистина има шанс да напрови това, то този някой съвсем не се казва Реформаторски блок! Разгледай, Москов, пак изборните резултати, ама свали "ония" очила! Кой на тези избори измете падишаха и пашите от 25-годишните им крепости Търговище, Шумен, Силистра, Хасково, Смолян, Малко Търново, Котел, Белица... Гледай, ама за да видиш, свали очилата! Всичко друго е слаб хумор и политическа пушилка...

Данък „вредни храни” вдига драстично цени и ще направи бедните по-бедни, смятат представители на индустрията

Предложеният от министъра на здравеопазването закон „Обществено здраве“ ще удари най-уязвимите части на населението и ще на...

Докторе, дъниш се напоследък! Помисли си, дали пък не е дошло време и министърът на здравеопазването да иде на лекар!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com