Търговските вериги: Данък "вредни храни" ще удари хранителната индустрия

6383
Търговските вериги: Данък "вредни храни" ще удари хранителната индустрия
Снимка: Getty Images / Guliver

Законопроекта за общественото здраве, станал по-известен като данък "вредни храни" ще навреди на хранителната индустрия и в същото време няма да генерира очакваните позитивни ефекти. Това се казва в становище на Сдружението за модерна търговия (СМТ) във връзка с предложението на Министерство на здравеопазването за въвеждането на данък за продуктите, които имат добавена захар, много сол и т.н.

Сдружението за модерна търговия представлява 11 от най-големите търговски вериги в страната.

Баничката е бял кахър на фона на марихуаната

Притеснявате ли се, че детето ви се тъпче с мазни банички и чипс в междучасието? Сигурно, на фона на заливащата ни информация колко вре...

Според организацията хазната и потребителите ще загубят, като печеливши ще се окажат сивият сектор и корупцията - позиция, поддържана и от синдикатите. Както показват и анализите на инициаторите на предложението, новият данък ще доведе до повишаване на цените на редица хранителни продукти, които са част от ежедневното меню на хиляди българи с по-ниска покупателна способност, казват от СМТ. Според тях при непроменени доходи е нормално хората да потърсят тези храни на по-ниски цени. Това означава, че ще купуват от производители в „сивия“ сектор, които поради неплащане на данъци и осигуровки имат ценово предимство от поне 30%. Логичният ефект ще е по-малко приходи за хазната, смятат от Сдружението.

Така се е случило в Унгария – една от малкото европейски страни, въвели подобен данък, където резултатът е далече от очаквания, обясняват от организацията. Според проучване на Pricewaterhouse Coopers, облагането на определени храни е довело до „посивяване” на сектора с около 10%, а загубата на приходи от ДДС се оценява на 25,6 млн. евро.

Данъкът изкривява пазара на храни и ограничава свободния избор на потребителите като дискриминационно се опитва да контролира тяхното поведение в противоречие с принципите на пазарната икономика. В този смисъл той влошава бизнес средата и ще има вредни последици върху инвестиционната активност, което ще ограничи икономическия растеж и оттам приходите в държавния бюджет, се казва още в становището на Сдружението за модерна търговия.

От там казват още, че допълнителен негативен ефект ще бъде закриването на работни места поради намалените продажби, най-вече в малки и средни предприятия. В този смисъл новият данък ще бъде пореден удар върху работещите „на светло” български производители. според СМТ данъкът е труден за администриране и ще увеличи значително разходите в държавния бюджет и ще стимулира корупцията.

Чужди търговски организации се оплакват на Бойко Борисов за данък вредни храни

Обявеният като проект от здравното министерство данък "обществено здраве" предизвика реакция на чуждестранни икономически субекти. Став...

Министерство на икономиката се ангажира да направи оценка на въздействието върху икономиката на Законопроекта за общественото здраве преди внасянето му в Министерски съвет, за да се прецени ефектът от прилагането му. Това съобщи в края на октомври министърът на икономиката Божидар Лукарски след срещна днес с представители на големи компании и бизнес организации от хранително-вкусовата промишленост.

Как коментират от Сдружението за модерна търговия обществения дебат за данъка "вредни храни", конкуренцията в здравното осигуряване и какво е станало в Дания при въвеждането на подобен данък четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com