Гласувай трудно

1488
Гласувай трудно
Снимка: БГНЕС

Вероятно сте попаднали на снимки от гласуването в чужбина. Трябва да призная, че те бяха едновременно много оптимистични и също толкова потискащи. Оптимистични заради волята на сънародниците ни извън граница и желанието им да участват във формирането на политика, изразени чрез километричните опашки през изборните секции. Но и песимистични, защото съвсем умишлено беше направено всичко възможно те да бъдат затруднени и да се попречи на гласуването им. 

Българите зад граница доказаха, че милата им Родина прави всичко възможно да ги изгони или да ги накара да се чувстват нежелани, дори когато са тук, но въпреки това, напук, те пътуваха с километри и се редяха на опашки в ограничения брой секции, за да спомогнат за промяната у нас. Още повече, че голяма част от организацията и работата по изборите зад граница се върши от доброволци, защото иначе няма кой да я свърши въобще.

Много от тях можеха спокойно да кажат "Нас какво ни интересува какво се случва в България, ние си намерихме мястото тук, в чужбина. Другите да се оправят." Да, но не го правят. За другите не знам, но аз изпитвам и доза срам. От това, че те изглеждат по-мотивирани да гласуват от хората в България, въпреки че това (може би привидно) ги засяга по-малко, отколкото нас. 

Ето какво се случи. Първи изборния ден откриват в Австралия и Нова Зеландия. В Австралия секциите са шест. "Всички секции поставиха рекорд по избирателна активност", разказва Явор Константинов от Мелбърн. Сред гласувалите в неговата секция е 93-годишният дядо Иван.

"Опашката в Амстердам обикаля цялата сграда от 7 сутринта", разказва пред Дойче веле Елица Йорданова. "Пускаме хората с малки деца и възрастните с предимство".

Във Федералната република живее една от най-големите български общности зад граница. Опашки се образуваха в почти всички секции. Например тази в Регенсбург. "Няма да ни стигнат бюлетините, отивам да посрещам още".

В столицата Берлин интересът също беше голям. "В началото на деня беше спокойно, но по-късно опашките нараснаха и хората чакаха по 2 часа", разказва Ивайло Механджиев, който живее в Германия.

И тъй нататък. Имаше дори случаи на хора, които от 7-8 часа обикалят градовете в чужбина и се опитват да намерят начин да пуснат своя вот. Повечето от тях заминават извън граница, за да работят и да изхранват семействата си, защото тук управляващите не можаха да им го подсигурят. Те гласуват за промяна, за нещо по-добро, защото искат да се върнат.

Всъщност, оказа се че далеч не всеки зад граница е забравил България и има мисъл за нея, може би дори повече от хората тук. Те вероятно жадуват в някакъв момент да се върнат по родните си места, където да имат по-спокойно и сигурно бъдеще. Не съм сигурна дали причината е носталгията или по-скоро искреното желание за промяна. Представям си какво би станало ако при следващ вот изборният ден е с много по-широк достъп и даде възможност за още по-голямо включване на сънародниците ни, например повече секции и повече дни за гласуване.

Да си гражданин у нас, обаче, изглежда е трудна работа. Трябва да гласуваш, а вали и е студено. Че и коронавирус има. Хубаво поне, че не е задължително. А вечерта гледаш резултатите, защото изборите отдавна са повече сеир, отколкото политика. И старата мазохистична комбинация: желание за промяна, но отказ от вот. Потискащо е да видиш, когато това става особено сред по-младите. Парадоксът е сериозен - изборите винаги са били инвестиция в бъдещето, но тази инвестиция по-лесно и с по-голямо чувство за дълг правят възрастните поколения, вместо току-що навършилите пълнолетие. Въпреки че са дали много повече на държавата, отколкото тя на тях.

 

Автор: Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com