Груйо хвърля Македония в огъня

14080
Груйо хвърля Македония в огъня

Македония вероятно ще изгори. Дори да не стане сега и да й се размине, скоро. И не толкова, защото не е нормална държава (то и ние, и много други не сме). А защото има народ, толкова объркан, инертен и манипулируем, че на власт продължава да се крепи една шайка бандити, които въпреки че доказано съсипват страната си, накрая винаги излизат сухи от водата.

Не съм сигурна, че сега ще е различно. Не се заблуждавайте от пукотевиците и протестите.

Първо, изключително е радващо, че част, макар и недостатъчна, от иначе напълно умрелите в гражданско отношение македонци, се събуди. Проблемът е, че е много съмнително, че се събуди сама.

Груевски си играе с огъня, предупреди бивш представител на ЕС в Скопие

Македонското правителство се отнася крайно безотговорно и подценява ситуацията в републиката. Това каза бившият ръководител на делегаци...

Трябва да се признае на СДСМ заслугата да се извадят на бял свят безпрецедентни в своята чудовищност записи, уличаващи властта в безсрамен контрол над медии, съдебна и изпълнителна система, избори, човешки животи... Това, което излизаше на бял свят седмица след седмица, е толкова шокиращо, че умът трудно го възприема. И въпреки потвърдените доказателства, че собствените им управляващи ги крадат, манипулират и репресират, македонците не намериха за нужно да издадат и един звук на недоволство, камо ли да излязат на каквото и да е подобие на протест.

Тази страшна мъртвешка тишина реши съдбата на Македония. Тя е тази, която я тласка към бездната на бедността, корумпираността, унижението, изолацията, войната. Защото Груевски е само проекция. Защото той се чувства свободен да назначава кумове, братовчеди и баджанаци на най-високите постове в държавата, тъй като му се позволява. Никой не роптае. Защото народът спи. И не го интересува, че подпалват дома му. А народ, който не се интересува, че подпалват дома му, обикновено изгаря в него.

Затова заслугата на СДСМ да разобличи Груевски и клоаката около него е безспорна. Въпросът е, че и СДСМ не е цвете за мирисане. В Македония като цяло няма цветя за мирисане.

Та много изведнъж някак, подозрително някак, избухна напрежението след обявяването на записа за смъртта на Мартин Нешковски. И много забележими бяха агресивните, качулати елементи, които у нас, покрай протестите срещу Пеевски, станаха много лесно различими - провокаторите.

СДСМ даде тласъка на протестите в Македония днес. Не че на улицата няма искрено разгневени хора. Има, и това е хубаво. Но проблемът е, че те не канализираха енергията си когато трябваше и както трябваше.

Груевски обяви унищожението на терористите и нарече враговете си "страхливци"

Унищожихме една от най-опасните терористични групи на Балканите. Операцията беше проведена високопрофесионално. Това каза македонският ...

Но в крайна сметка, оставяйки настрана въпроса "Как?" (който за разлика от българския "Кой?" е основният за Македония), е факт, че протести има. И това е нещо, с което Груевски е принуден да се справи. И се справя така, както може само един нагъл и безскрупулен диктатор - хвърляйки страната си в огъня.

На Груйо му е все тая дали Македония ще гори. Дали ще има война, престрелки, кръв. На него му е важно да остане на власт, а ако не успее, в крайна сметка да си изиграе така картите, че отново да се докопа до нея.

Затова купува етническо напрежение. Което за Македония е нещо изключително опасно. Глупави са паралелите между Македония и България по много, но най-вече по този показател. Етническата карта у нас е далеч по-стабилна и балансирана, защото от векове се опитваме да имаме мъдро отношение към нея. Докато в Македония не е така. Там бурето с барут е много голямо, а да пламне е изключително лесно. Груйо го знае и на това разчита. Защото не му пука дали Македония ще изгори.

Само наивници могат да вярват на версията за "терористите". 50 - 60 човека косовари, въоръжени до зъби, пресичат границата необезпокоявано, без да бъдат спрени или задържани, и също толкова обезпокоявано се разхождат в пограничната околия в продължение на дни. След това решават да вземат заложници в полицейски участък, от който след няколко часа, в които само са направили политически и етнически прокламации, се изтеглят и си тръгват. Или пък влизат в един град и започват престрелки с полицията, която, разбира се, накрая ги ликвидира, обявявайки, че е елиминирала най-опасната терористична групировка на Балканите.

Не, това не са терористи. Това са наемници. Хората, на които Груевски е платил, за да разтърсят Македония. Ама имало убити полицаи, ранени цивилни... Това е необходимата достоверност, за да насочи Македония вниманието си към етническата карта, да забрави да слуша и да протестира. Или в краен случай - след дестабилизацията да се стигне до предсрочни избори, които Груевски знае много добре как да печели.

В Куманово откриха 14 тела на убити терористи, четирима се предадоха

Говорителят на македонското МВР Иво Котевски заяви на пресконференция в Скопие, че полицейската акция в Куманово е приключила, а терори...

Това е сценарият на ВМРО-ДПМНЕ за оцеляване.

Проблемът обаче е друг. Че нищо не показва, че този сценарий ще се провали.

Груевски е на власт вече почти 10 години. И във всяка "не съвсем нормална" държава има една много проста и валидна схема. Че можеш да си купиш избори, но ако все пак имаш достатъчно подкрепа, ще ти се размине. На Груевски така му се разминава всеки път. Няма значение, че апаратът му задейства мощни изборни манипулации. От значение е, че македонците не чувстват нищо нередно в това Груйо да е победител. Усещат го нормално, редно. И това е най-страшното, което ще ги закопае.

Защото когато у нас комунистите откраднаха властта и си договориха правителство с изпълняващ длъжността премиер Орешарски, ние знаехме, че това е нередно. И затова и толкова лесно излязохме по улиците след новината за назначението на Пеевски. И затова не дадохме стандартния толеранс от 100 дни. Защото тази власт беше нередна. Добра или лоша, това не беше волята на мнозинството.

А при македонците такава реакция няма. Те спят, Груевски им се разхожда върху главите, върши безсрамни престъпления, но те му прощават.

В Македония почнаха арести заради протестите

Прокуратурата в Република Македония поиска постоянен арест за четирима души, които участваха в масовите протести срещу режима на прем...

Защото си го заслужават.

Сега ще видят как със собствените си животи правят трон на човек, който е готов да подпали всички - и тях, и себе си. Първото - от безскрупулност, второто - от глупост.

Така че нека спрат кухите сравнения между Скопие и украинския "Майдан". На "Майдана" украинците искаха промяна. Македонците още не са доказали такова нещо.

Защото Груевски като нищо може да запали Македония, да падне от власт и след това, стъпвайки по пепелищата й, да възкръсне отново. Ако това стане, Македония напълно ще заслужава участта си.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com