Harlem Shake – да разтърсим системата!

12474
Harlem Shake – да разтърсим системата!

В началото на месеца голямата част от обществото бе възмутена от клип, на който се вижда как група ученици и техният преподавател се кълчат неприлично под звуците на нашумелият Harlem Shake в двора на хуманитарната гимназия „Кирил и Методий". Учителят Христо Данев организирал и заснемане на изпълнението, в което участва и той, дегизиран в странни дрехи.

Да, гледката не е красива, но не е по-малко шокираща от това, което може да се види, докато преминавате покрай което и да е училище или просто наблюдавайки тийнейджърите в градския транспорт, например.

Напред, науката е слънце!

4-годишните деца ще трябва посещават задължителна предучилищна подготовка. И родителите ревнаха: държавата изземвала правото на родител...

Няма какво да се лъжем по-голямата част от днешните тийнейджъри са възмутителни: нагли, безсрамни, сякаш нямат капка възпитание. Освен  това тази проблемна възраст е характерна именно с отричането на всичко. Всеки, който е родител на тийнейджър знае колко е трудно да се опиташ да дадеш свобода на детето си да се изгради като самостоятелна личност и в същото време да спечелиш доверието му, за да може да бъде информиран поне за някаква част от нещата, през които преминава. Така че ако проявите на моя хубостник са от тази категория и може да бъдат публикувани във Фейсбук, аз ще съм спокойна!

Всеки от нас сигурно пази спомена за някой учител, често от по-младите, с когото са пушили или са изпили някоя и друга бира (просто защото преди нямаше Harlem Shake и това бяха прегрешенията). Защо ли? Защото именно този тип учители бяха липсващата брънка,  свързващото звено между учител и ученик. За това днес, когато е толкова трудно да убедиш детето защо трябва да учи, когато добрите учители  са кът, особено младите, мигновеното му уволнение е най-малкото – неразумно. Защото, докато се вайкате, драги родители и учители, тези деца са видели и, уви, направили, много повече от нещата, от които се боите, че ще се сблъскат.

Да, не е красиво, това което се вижда на клипа, но това е времето, в което живеем, децата харесват такива неща. И по-добре да го правят с уважаван учител, отколкото с непознати и на непознато място.  Какво печелят тези деца? Нищо! Загубиха, обаче, своя любим учител, вярата в системата, сигурно много от тях са се и озлобили. Тежко му на заместника на Хр. Данев.

Интересни са и фактите, че Христо Данев е преподавател от пет години в гимназията, като и че е бивш възпитаник на училището, както самата директорка споделя. Човекът просто явно е съчетал традицията със съвременните разбирания.

И понеже възмутените ги чухме, ето и две мнения , по-скоро подкрепящи „изцепката“.

Учител изхвърча от работа заради Harlem Shake

33-годишен учител от Пловдив подаде оставка заради изпълнение на нашумелия танц Harlem Shake заедно с ученици в двора на хуманитарнат...

Ученикът – 14 г.:
Бих искал да имам такъв учител. Повечето учители в днешно време трудно могат да задържат вниманието на учениците върху предмета си.  Те получават желаното внимание чрез заплахи за изгонване от часа , лоши оценки и т.н.  Този човек е успял да задържи вниманието на учениците си с нещо съвременно , приятно и интересно за тях : в случая прочутият танц "Харлем шейк".


Родителят:
Не виждам нищо лошо в действията на Хр. Данев, защото децата, които участват в танца не са на по 10-12 години, които все още са на мнение, че ги е донесъл щъркелът. И да се твърди, че е непристойно учителят да ги кара да участват в танц в който има сексуални намеци е меко казано лицемерно на фона на цялата чалга, която ни залива отвсякъде и където сексуалните намеци, не само като танц, но и като текст, са в пъти повече и по-брутални. Учителят е намерил начин, да се доближи до учениците и да излезе от рамките на традиционния учител. Дори може би това е един начин, да се намери общ език с децата, да се стигне до тях и да им бъде обяснено, какво е сексът и как да го практикуват безопасно.

Автор: Евгения Гигова

 

 

Мариана Банчева е новият зам.-министър на образованието

Нека да не се обръщаме назад, а да вървим напред. Постът ми беше предложен от президента Плевнелиев в последния момент, в понеделник ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com