Мариана Банчева е новият зам.-министър на образованието

45732
Мариана Банчева е новият зам.-министър на образованието

Нека да не се обръщаме назад, а да вървим напред. Постът ми беше предложен от президента Плевнелиев в последния момент, в понеделник следобед. Това заяви пред БНР проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство, предаде БГНЕС.

Не съм искал да се колебая за поста, защото в една такава ситуация, в която се намира страната ни в момента, мисля, че всеки, който може да е полезен с нещо, трябва да го прави, каквото и да му струва това, добави Милошев. Той се пошегува, че постът му е всъщност микромандат. "За 3 месеца човек не може да си поставя стратегически цели. Нещата са чисто на практическо и тактическо ниво. Ще се радвам, излизайки оттук след 3 месеца, всичко, което предстои в сферата на средното образование – матурите, изпитите за по-малките, да мине гладко без да създава психически притеснения нито на децата, нито на родителите. Няма дом, няма семейство в България, което да не е свързано с МОМН. Прекрасно ще бъде тази работа да я свършим внимателно, за да може децата да дадат всичко от себе си", коментира Милошев.

Той съобщи, че е променена една от датите на матурите, защото изборите са на 12 май. "Това е една дата само, която ще се промени. Останалите матури остават по план и нищо няма да се променя. Чакаме да излязат официалните документи, свързани с изборите и веднага след това да направим точната корекция, така че всичко да бъде регламентирано далеч преди датата на матурата", уточни Милошев.

За ФНИ Милошев каза, че му се иска всички подадени проекти да бъдат отново прегледани. "Иска ми се научната общност да се поуспокои от тази гледна точка, че станалото е станало. Ще търсим начин тези, които са направили съзнателно грешките, да получат съответното възмездие", заяви Милошев.

Той обяви също, че Мариана Банчева ще бъде заместник-министър на образованието на мястото на подалата оставка Милена Дамянова. "Мариана Банчева има опит в тази сфера. Тя ще бъде човекът, който ще поеме ресора на Дамянова", поясни Милошев.

Мариана Банчева има магистърска степен по психология от СУ "Св. Климент Охридски". Член е на екипа на Национална мрежа за децата от ноември 2010 година. Има дългогодишен опит в областта на образованието и развитието на политиките в областта на закрилата на децата.

Работила е за реализирането на редица национални програми и проекти в областта на: разработване на политики за управление на качеството и децентрализация на образованието; квалификацията на кадрите в образованието; прилагането на подхода, основан на правата на децата, в процеса на планиране и разработване на програми, пряко или косвено, свързани с децата; организационното развитие; стратегическото планиране; развитие на общността; развитие на училищни политики; здравното, гражданското, интеркултурното образование; образованието за устойчиво развитие; защитата от дискриминация; равнопоставеността на половете. Била е координатор на много локални, регионални и национални проекти, реализирани от български и международни неправителствени организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com