Родители отказват имунизация срещу папилома

13259
Родители отказват имунизация срещу папилома

Расте броят на родителите в САЩ, които се противопоставят на препоръките на лекарите да ваксинират тийнейджърките срещу човешкия папилома вирус /HPV/, основната причина за рак на шийката на матката, става ясно от проучване ,публикувано в понеделник и цитирано от АФП.

Сред споменаваните от родителите причини са преценките, че детето им е твърде малко или все още не е сексуално активно, или страховете за безопасността и странични ефекти или липсата на знания за ваксината, се казва в изследването, публикувано в списание Pediatrics.

През 2008 г. 40% от анкетираните родители са заявили, че не искат такава ваксина за дъщерите си. През 2010 г. тази цифра нараства до 44%.

"Това е обратна посока на тази, към която този процент трябва да се движи", казва старши изследователят Робърт Джейкъбсън, педиатър в Детския център Mayo Clinic, отбелязвайки, че проучванията неизменно показват, че HPV ваксина е безопасна и ефективна.

"HPV причинява по същество 100% от рак на шийката на матката и 50% от всички американци се заразяват поне веднъж с HPV. Това е мълчалива инфекция. Не можете да разберете кога сте били изложени на нея или къде сте я хванали", казва той.

"Докато повечето инфекции с HPV ясно, процентът се бавим и да започне процеса на ракови промени. HPV ваксина е ваксина срещу рак".

Броят на младите жени, които се ваксинират нараства - 16% от тийнейджърките са се ваксинирали през 2008 г., а през 2010 г. - една трета, се казва в изследването.

Анализът идва от националните данни за ваксиниране на девойките от 13 до 17 годишна възраст в проучване на имунизациите в САЩ след тийнейджърите между 2008 и 2010 г.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва момичетата и момчетата на възраст между 11 и 12 години да се ваксинират срещу HPV, както и жени до 26 години и мъже до 21-годишна възраст, ако не са били ваксинирани, когато са били по-млади.

Центърът препоръчва ваксината и за хомосексуални мъже.

HPV ваксини са безопасни и ефективни "и се тестват от хиляди хора по целия свят ", казва центърът на своя уебсайт.

"Тези проучвания не показват никакви сериозни странични ефекти. Общи леки странични ефекти включват болка, когато изстрел, треска, главоболие и гадене.

HPV е свързана с рака на маточната шийка, генитални брадавици, рака на пениса, ануса и гърлото.

 

Все по-често родители отказват да имунизират децата си

Все по-често родителите отказват да имунизират децата си със задължителните за страната ни ваксини, алармираха лекари. Според експе...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com