Икономическото чудо в Полша се дължи и на украинците

8893
Икономическото чудо в Полша се дължи и на украинците
Снимка: Pixabay

Полша прие стотици хиляди бежанци от Украйна. Но не съвсем безкористно - така бе осигурена нужната на страната работна ръка, което позволява и увеличаване на благосъстоянието. След нападението на Русия над Украйна към Полша се насочиха стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца. Приемането и регистрацията им бяха улеснени максимално от държавната власт, с което те получиха бърз достъп и до здравната система, и до пазара на труда. Половин година по-късно войната продължава, а в Полша животът до голяма степен е възвърнал своя обичаен ритъм, ако се абстрахираме от многото новини за войната в Украйна, част от които звучат по радиото и на украински, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

Междувременно много от украинците са си намерили работа – предимно в сектора на услугите, както и жилища. Децата ходят на училище или на детска градина заедно с полските си връстници. Новопристигналите се натъкват обаче и на някои предразсъдъци – най-вече заради недостатъчните ресурси на здравната система, които се усещат още по-силно заради бежанците.

Има и настроения срещу „неблагодарните украинци“

Освен това са се повишили наемите, особено в големите градове. „Меденият месец“ в отношенията междувременно отмина, коментира по този повод германската медия MDR. В Полша се долавят умора, недоволство и дори омраза, придружени от вълна фалшиви новини за „неблагодарните украинци“. И все пак допитванията в Полша показват, че подкрепата за търсещите убежище украинци е намаляла незначително – от 88% в началото на март 2022 до 71% сега.

Малко чудо е колко бързо и безпроблемно се справя Полша с интеграцията на бежанците, отбелязва НЦЦ. Културната и езикова близост на двете страни е факт, а и немалко от новопристигналите са разчитали на контакти със сънародници, установили се отдавна в Полша. Още преди войната украинците са били най-голямата група чужденци в страната – към един милион души са били привлечени от по-високия ѝ стандарт. Към тях сега се прибавиха и 1,4 милиона бежанци.

Демографският проблем на Полша

Готовността на Полша да приема и подкрепя бежанците от Украйна още от самото начало на войната с право предизвика уважение в световен мащаб. Помощ оказваха и гражданите, и общините. И в крайна сметка много от бежанците решиха да останат там, което даде шанс на Полша да се сдобие с голямо количество нова работна ръка. Очаква се, че развитието ще продължи и в бъдеще, тъй като все повече украински мъже ще последват жените и децата си, когато вече няма да са нужни на фронта.

Това ще е истинска благословия за Полша, смята швейцарското издание, защото миграцията ще повиши привлекателността на страната за чужди инвеститори. Без приток на нова работна ръка по-нататъшният икономически подем би бил застрашен сериозно.

Полша има голям демографски проблем – миналата година в страната са се родили само 332 000 деца, нивото на раждаемостта спада. Управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ си постави за цел да преобърне тази тенденция, но въпреки отпускането на щедри детски надбавки и постоянните призиви за раждане на повече деца промяна така и не настъпва.

Огромен брой преки чуждестранни инвестиции

В икономически план Полша показва отлични резултати - благодарение на относително ниски разходи за работни заплати и благоприятни за работодателите условия, страната привлича огромен брой преки инвестиции от цял свят, и то в най-различни браншове. Южнокорейски фирми, например, осъществиха наскоро значителна експанзия в страната.

При това не става вече дума за евтини и прости производства на перални машини и сушилни, както беше преди десетилетия, а за производството на батерии за електромобили. И това не е случайно – чрез т.нар. Nearshoring международните концерни получават възможност да произвеждат в близост до европейските си клиенти. Отбелязваният от Полша в последните 10 години среден икономически ръст от осем процента също не е случаен.

Полша ще играе и в бъдеще ключова роля

Прогнозите са, че развитието ще продължи в същата посока. А Полша несъмнено ще играе ключова роля и във възстановяването на Украйна след войната. Тогава интензивните отношения между двете страни ще са само от полза.

Има и още нещо, което откроява политологът Кай-Олаф Ланг от германската фондация „Наука и политика“ - голямо значение за Полша ще има присъединяването на Украйна към ЕС. „Ако един ден Украйна стане член на ЕС, гравитационният център на Общността ще се измести на изток. Тогава Полша и държавите от днешната Източна Европа вече няма да са европейска периферия“, казва експертът.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com