Как в Киев спасяват живота на ранените бойци

8254
Как в Киев спасяват живота на ранените бойци
Снимка: Getty Images

От над две седмици се водят сражения за Киев. Многобройните ранени по време на руските въздушни и артилерийски удари се разпределят по различни болници в града. Репортер на ДВ посети една от тях - тази, която се намира най-близо до районите на бойни действия. Главният лекар на болницата Игор Хоменко, който е бивш началник на украинските военно-медицински сили, разказва, че от началото на руската инвазия при тях непрекъснато постъпват ранени хора. "Тук карат ранени военни и цивилни и от други градове - от Ирпин, от Гостомел, от Буча и други места."

Кой се лекува в болницата? 

Успоредно с помощта, която оказва на ранените, болницата продължава да се грижи и за другите си пациенти. Хирургът Денис Рейзин уточнява, че обичайната работа е понамаляла, защото много хора са избягали от Киев. Той разказва, че понякога в болницата едновременно докарват 10-12 ранени. Част от пациентите имат по няколко различни наранявания и трябва да бъдат третирани по едно и също време от няколко медицински екипа. В болницата едновременно могат да функционират 7-8 операционни, казва хирургът. Той обяснява още, че около 70% от ранените, които постъпват в болницата, имат голяма загуба на кръв и силни болки, като раните често пъти са в областта на гръдния кош и корема. "Оперативната намеса обикновено е доста трудна, защото куршумът или шрапнелът, попаднал в коремната област, може да засегне няколко органа. И трябва да се действа бързо, за да се спаси човешкият живот", казва лекарят.

Част от ранените украински бойци постъпват в болницата в особено тежко състояние: с откъснати крайници, с рани в коремната област, с хеморагичен шок, понякога и с рани в главата. Доктор Хоменко разказва за двама бойци с такива рани, единият от които бил в кома. Но лекарите им помогнали, а сега и двамата вече нямат нужда от изкуствено обдишване. Сред постъпващите в тежко състояние имало и човек с кръвозагуба от три литра. Оперирали го шест часа, а по същото време в болницата постъпил спешен случай с перфорирана язва. "Цивилен, когото също трябваше незабавно да оперираме. Оперирахме язвата, оказахме му нужната помощ", простичко обобщава главният лекар.

Игор Хоменко всеки ден хваща хирургическия скалпел. "Имахме рядък случай: пациент с рана в сърцето. Браво на момчетата, които успяха да го докарат тук! Сърдечната дейност спря на операционната маса, но ние съумяхме да я възстановим и да извършим операцията. Аз лично го оперирах. След това постъпи в специализирана болница. Сега е жив."

Потокът ранени не секва, но въпреки това положението в болницата е стабилно. Хоменко отбелязва обаче, че около половината от медицинския персонал не успява да се добере до работното място от предградията, където се водят интензивни сражения. След 24 февруари близо 200 медици са се настанили да живеят в болницата и 100 други всеки ден идват на работа. На помощ се притичват и лекари от други болници - от места, на които вече не може да се работи. Главният лекар запазва спокойствие: "Има лекарства, можем да храним редовно хората, вода и електричество също има, тоест - можем да работим. Към днешния ден се справяме. Даже ни затрупват с продукти. Ресторантите предлагат храна и се грижат за прехраната на нашите хора. Всички се опитват да ни помогнат с каквото могат", казва Хоменко.

"Истински ад"

Ранените украински бойци са настанени на два етажа в болницата. С изричното разрешение на главния лекар репортерът на ДВ разговаря с няколко от тях, които се намират във фаза на възстановяване. Руслан, който преди време е участвал в бойни действия в Донбас, след 24 февруари отново постъпил на военна служба. Ранили го в сраженията край Киев. "През първите няколко дни изпълнявахме задачи по наблюдаване и локализиране на противниковите позиции. По-късно противникът успя да съсредоточи голямо количество от своята огнева мощ и просто започна да разрушава всичко, което му се изпречеше на пътя. Нямат милост нито към малките деца, нито към пенсионерите. Работят вражеските системи "Град" (реактивна система за залпов огън - бел. ред.), артилерията, авиацията: бомбардират абсолютно всичко - истински ад е", разказва раненият войник. 

Неговият другар по съдба Виталий казва, че на неговата войскова позиция четири дни се водили ожесточени сражения. "Ние удържахме позицията. На петия ден, когато нещата се поуспокоиха, а врагът понесе значителни загуби, от страната на Беларус се включи авиацията", обяснява Виталий. Според него два самолета се насочили към украинските позиции. "При първото нападение хвърлиха четири бомби. Когато скочих да помогна на своя ранен побратим, вторият самолет отново започна да хвърля бомби. Ударната вълна ме блъсна и разкъса изцяло моята бронежилетка. Контузия, травма на гърба, натъртвания. Два дни не си усещах краката, на третия вече се пораздвижих. Големи благодарности на лекарите", казва Виталий.

И друг украински военен, получил две наранявания в сраженията, също твърди, че руснаците обстрелвали масирано с гранатомети и реактивна артилерия. "Как оцелях - сам не зная. Те стрелят с прицел, много момчета бяха ранени, много загинаха", казва той.

Това потвърждава още един ранен украински войник, според когото руската армия коригирала прицела си с помощта на безпилотни самолети и вече целенасочено обстрелвала украинските позиции. "Да, руснаците имат много загуби, но и нашите не са малки. По-малки са от техните, но тях това не ги интересува - те пълзят ли, пълзят напред", разказва войникът и благодари на лекарите, които го оперирали и му оказали необходимата професионална помощ.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com