Китайският коронавирус в България – сценарии*

22461
Китайският коронавирус в България – сценарии*
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако нещо случайно сте изпуснали, само преди три дни в Европа стана факт първият смъртен случай заради китайския коронавирус. Ще бъда така добър и за благото на читателите и текста ще уточня, че починалият е 80-годишен китаец, явно решил да види френските красоти като турист.

Но когато вирусът дойде в България, което при днешния толкова малък свят, с толкова много транспортни връзки и с толкова бърз обмен на какво ли не – никога досега в човешката история не е било така, ще стане наистина интересно. Поне за мен ще е много интересно как точно ще действат медиите – и тези, които (уж) пазят някакви стандарти, и тези, които хич и не пазят, защото ако пазят, няма да имат и един читател/зрител/слушател. Но и не само медиите - вчера здравното министерство каза, че от 11 февруари насам има 860 обаждания на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори заради коронавируса (02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време /от 8:30 до 17:00 часа/).

Нека само малко си представим какво става при първия потвърден случай:

1. Абсолютно всички телевизии пращат репортери на интервю с болния. Тези телевизии, които още посъбират пари от реклама, ще дадат противогази на кадрите си – защото хората са най-важни! По-бедните ще разчитат на носни кърпички, на чай с коняк преди ефир и на разтривки с пърцуца след това – Тодор Кантарджиев каза, че спиртът мори! Застрашените от онлайн медиите ще си карат от редовната бутилка, а тези от останалите там едно-две хартиени издания просто ще препишат отнякъде – най-защитени ще са!

2. Ще има интервюта на живо и с китайския президент Си Дзинпин - защо така ни го прати този вирус от лабораториите, не беше ли само за американци? Ще отговаря, както и Божков отговаряше по всички телевизии!

3. Държавата ще обяви, че е взела всички мерки за защита. Има термокамери – не навсякъде, но тук-там. Има тестове за установяване на зараза – не навсякъде, но ще бъдат направени търгове и обществени поръчки, за да е пълна прозрачността. Докато всичко мине по процедура, ще стане Коледа 202 .. – не мога да прогнозирам последната цифра.

4. Няма да има икономически срив. То накъде да има? Извинявайте, г-н Борисов, все забравям за бюджета, за резерва, за БВП – тук се изказах неподготвен.

5. Всички ще се изнесем за Гърция. Така си е по традиция, когато се лъже с болнични, а като дойде коронавирусът, толкова болнични ще тръгнат, че ...

6. Печатарската дейност ще изживее бум. Заради това всъщност няма да има икономически срив – ето как IT секторът ще бъде съборен от вируса.

7. Обажданията на телефонната линия за вируса ще станат 860 в минута, но той ще си работи (официално) само от 8:30 до 17:00 часа.

8. Разбира се, ще се намерят и редовните откачалки от Facebook да се втурнат да обясняват как вирусът е Божие наказание - като нищо ще има и протести, призиви държаните под карантина да бъдат пратени на Брюксел или САЩ, защото те са измислили вируса и са го пуснали на свобода! И да се запасявате с консерви и маски, ей!

9. Накрая Бойко Борисов ще пребори заразата – разбира се, с евросредства. Защото без еврофондовете и кохезионната политика няма как да разцъфне българският евроатлантизъм и да пребъде здравето на нацията!

10. Корнелия Нинова ще почервенее от завист, но ще се оправдае – не е могла тя да пребори вируса с руска водка, защото водка не остава за България – и Русия си има проблеми с тоя китайски мор.

11. Генерал Деси ще закрие темата - или епидемията, или държавата - с мъдър Facebook пост! Музикален, най-вероятно, но ще се въздържа да прогнозирам, че по-страшно от истината няма ...

* Дано този текст си остане само една шега, с какъвто замисъл е писан

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com