Когато ти хакнат версията "морален и умен"

10561
Когато ти хакнат версията "морален и умен"
Снимка: БГНЕС

Когато Христо Иванов обяви оставката си, първо, постави Реформаторите на тест, и второ - даде им единствения успешен изход към добро представяне на следващите избори. Когато и да са те.

Радан се усети, макар да не пожела да е докрай категоричен. Мина в опозиция, въпросът е защо го направи в лично качество, а не направо заедно с цялата си партия. Реформаторският блок никога не е бил нещо монолитно и единно, нямаше да е голяма изненада.

Атанасов даде ясен знак - ДСБ се готви да излезе от управлението

Атанасов няма да Ви разочарова, ще го видите в следващите дни, аз вече съм в опозиция. Така о.з. генерал Атанас Атанасов се обърна към ...

Всички останали обаче, всички важни, се ослушват.

Големият шок дойде, когато от Движение "България на гражданите" съобщиха, че оттеглят подкрепата си от правителството и изваждат всички свои хора от властта.

За всеки, който поне малко се интересува от политика, това беше невероятен ход на Кунева. Защото тя, заедно с Лукарски, винаги са били основните двигатели РБ да е във властта и да е партньор на ГЕРБ. При съставянето на коалицията Кунева беше тази, която неотменно упорстваше Реформаторите да направят необходимите компромиси, за да се сформира правителство. Докато Радан, например, на няколко пъти беше на косъм да провали преговорите.

Та на този фон да прочетеш как най-привързаният към властта политически субект в Реформаторския блок инициира възможно най-моралната реакция, която Реформаторите могат да измислят, беше шокиращо. И тъй като това би било единственото обяснение, помислихме, че може би Кунева е най-далновидната в целия блок.

Защото се изисква сериозна прозорливост, за да проумееш, че най-доброто, което Реформаторите могат да направят за себе си в настоящия момент, е да напуснат.

Атанасова показа увереност, че Реформаторите остават във властта

Предсрочни избори не обсъждаме. Ако на всяка закана на Реформаторите да излязат от управлението говорехме за избори, то само за това щя...

Това е същата ситуация като онази, в която се намираше Борисов преди да подаде оставка - омазал си се, но съдбата ти предоставя един формален повод, след който можеш да напуснеш и да се превърнеш едва ли не в герой. Ако не в герой, то поне да натрупаш дивиденти за нещо, което прилича на морал. За Борисов това бе окървавеният протест на Орлов мост. За Реформаторите - оставката на Христо Иванов.

Но уви, Кунева нито се оказа толкова умна, нито толкова морална. Само 20-ина минути след съобщението, от пресцентъра мълниеносно опровергаха лъжата, че ДБГ се оттегля от властта. Напротив - те продължавали да подкрепят правителството, а инцидентът бил просто хакерска атака.

И така - хакната беше единствената възможност Кунева да си изгради положителен образ, който да й послужи на следващите избори. Сега това вече е невъзможно и тя ще го разбере, когато пак стане време за броене на бюлетини.

Реформаторите като обединение също продължават да губят точки и инерция. С всеки час, с всеки ден, в който те се бавят и не обявяват, че минават в опозиция, губят проценти от подкрепата си на следващите избори.

А без тях, такива със сигурност ще има в близко бъдеще, защото ако Борисов се надява да изкара 4 години, подпирайки се на ДПС, значи нещо е изпуснал връзката с реалността.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ намеква за Лукарски като водещ елемент в РБ

Това е емоционално изказване след случилото се в сряда. Не можем да сравняваме този кабинет с кабинета „Орешарски”, най-мал...

Реакцията на Реформаторите трябваше да е светкавична. Само че за това се изисква ум, морал и смелост. Уви, доста дефицитни качества в българската политика.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com