Германия и Франция искат да наложат директна ЕС охрана по суверенни граници

5681
Германия и Франция искат да наложат директна ЕС охрана по суверенни граници
Снимка: БГНЕС

Във вторник, 15 декември, Европейската комисия ще представи радикални планове, които ще отнемат на националните правителства властта над границите на техните държави в случай на извънредно положение като сегашния прилив на мигранти и бежанци, предаде БГНЕС.

Брюксел има намерение да бъде създадена наброяваща 2000 души сила, която да бъде разполагана по сухопътните граници и като брегова охрана, без да се нуждае от разрешение за действията си от властите на страната. Представителите на тези сили за бързо реагиране ще контролират молбите за убежище,ще задържат и депортират неотговарящите на условия за получаване на убежище хора.

Турция строи ограда по границата със Сирия

Турция е започнала строителството на стена с дължина 82 км по границата със Сирия, части от която е под контрола на „Ислямска д...

Новият режим на гранична охрана ще бъде изпълняван от ФРОНТЕКС, граничната служба на ЕС със седалище във Варшава. Досега нейните операции бяха силно ограничени и тя можеше да действа в страни от ЕС само при покана от техните правителства.

Досега ФРОНТЕКС е напълно зависима за персонал и оборудване, обещавани им от националните правителства, които многократно са говорили за увеличаване на ресурсите, но като цяло не изпълняват дадената дума. При новото положение става дума за създаване на гранична служба и брегова охрана с отделен бюджет и добро оборудване и с личен състав от 2000 души, чиито екипи да могат да бъдат разположени до няколко дни след възникването на извънредна ситуация.

Планът вероятно няма да бъде приет еднозначно от правителствата на различни страни , повечето от които ревниво пазят своите суверенни правомощия по отношение на граничния контрол. Но предложението е подкрепено от Германия и Франция, като му даде начален старт. Предстоят вероятно около две години трудни преговори, преди то да бъде осъществено, посочва "Гардиън".

На теория новият режим и правомощия на Брюксел би трябвало да се прилагат по отношение на всички 26 страни в свободната за пътуване Шенгенска зона, сред които не са Великобритания и и Ирландия, но действат и за Норвегия и Швейцария. На практика режимът ще се прилага за външните граници на Шенгенското пространство, така че няма да се отрази значително страни като Германия, които са заобиколени от други шенгенски държави. При над 1 милион лица, търсещи убежище, които пристигнаха в Европа тази година и още 1,5 милиона, прогнозирани за следващата година, предложенията на ЕК са насочени основно към Гърция и Италия, основните входни точки от Турция за егейското и средиземноморско крайбрежие.

Гръцките полицаи преместиха 2300 мигранти от границата с Македония

Гръцката полиция днес започна операция по преместването на 2300 мигранти, които бяха блокирани на границата й с Македония, след като Ск...

Двете страни, които са на "фронтовата линия" на миграционната вълна, се противопоставят на плана, въпреки че им е дошло до гуша от тежестта на притока, като същевременно биват подлагани на сериозни критики, че не регистрират бежанците по правилата. "Италианското вътрешно министерство ще е много недоволно да има външни лица по границите на Италия", заяви високопоставен дипломат в Брюксел.

ЕК заяви в четвъртък (10 декември), че в Италия са регистрирани само половината от пришълците, които пристигат на южните й брегове през тази година, докато Гърция е с много по-лоши резултати.

В продължение на доста месеци Атина се противопоставяше на сътрудничество с ФРОНТЕКС, което доведе до дискретни предупреждения, че Гърция може да бъде изключена от Шенгенската зона. Но миналата седмица Гърция най-сетне прие предлаганата й помощ. “Опитът с Гърция е, че те обещаваха много, но не реализираха нищо“, заявил друг високопоставен дипломат пред "Гардиан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа