Атанасов даде ясен знак - ДСБ се готви да излезе от управлението

6398
Атанасов даде ясен знак - ДСБ се готви да излезе от управлението
Снимка: БГНЕС

Атанасов няма да Ви разочарова, ще го видите в следващите дни, аз вече съм в опозиция. Така о.з. генерал Атанас Атанасов се обърна към членовете и избирателите на ДСБ в телевизионен ефир.

Направили сме своите проучвания и огромното мнозинство от нашите членове са опозиционно настроени. Ще застанем на принципна позиция, каза Атанасов, изрично подчертавайки, че изразява мнение на база на вътрешнопартийните проучвания.

Атанасова показа увереност, че Реформаторите остават във властта

Предсрочни избори не обсъждаме. Ако на всяка закана на Реформаторите да излязат от управлението говорехме за избори, то само за това щя...

Не знам каква е нагласата на Петър Москов – от една страна той почна тежка реформа, от друга страна са принципите, посочи Атанасов, коментирайки и снощния призив на Радан Кънев Москов да излезе от правителството.

Много сме разочаровани, че в тази тежка битка коалиционните ни партньори абдикираха, изрази горчивина Атанасов. Когато трябваше да се гласува текстът за квотното разпределение и съотношенията в прокурорската и съдийската квота, направихме така, че да се гласува подкрепеният текст от лятото. Бъди коалиционен партньор, подкрепи си текста, смята депутатът. От това правителство излязоха двама достойни мъже – Веселин Вучков и Христо Иванов, защото отказаха да обслужват главния прокурор, сигурен е Атанасов.

Виждах знаците, но имаше 180 подписа под т.нар. исторически компромис. Доверието се гради крачка по крачка, обясни Атанасов. Знам защо всяка една фракция в парламента подкрепи „варианта на прокурора”, ще дойде време да стане ясно. Забавното в цялата тази драма беше, че на Георги Първанов беше поверена ролята на слуга – той накара депутатите си да внесат разпределението в двете колегии на ВСС, което беше накрая подкрепено. Направи го, за да не е ДПС, разказа Атанасов. Един от най-верните хора на Първанов има десетгодишна присъда на първа инстанция, в прокуратурата отлежава още една преписка срещу него (бел. ред. - срещу ген. Кирчо Киров, бившият шеф на разузнаването). Дали част от тези пари не са за хотела на сина на Първанов, попита доста риторично Атанасов.

Атанас Атанасов припомни и, че явно в парламента има глухи хора, защото беше прието съдебните имоти да се управляват хем от ВСС, хем от Министерския съвет. ВСС сега ще почне да прави обществени поръчки и да прибира комисионни, вместо да си върши основната работа. Казах го това на грамотни хора, юристи, те ме гледаха в очите и натиснаха червеното копче, възмути се Атанасов, без да припомня, че той се сети да даде поправка при четенето в пленарна зала, а Волен Сидеров го беше видял още преди това и изрично беше дал поправка, която за малко Цецка Цачева дори да не прочете.

Доц. Кристиан Таков: Защо ни е държавност, ако не сме щастливи?!

Съдебната реформа и материя е тема, която за мнозина е непонятна. Но тя е изключително важна за същността ни, за желанието на всички да...

Главният прокурор в един момент поиска само на него да подслушва магистратите, но се смутиха малко и дадоха и на подчинените му, продължи Атанасов. Оказа се, че няма достатъчно мнозинство да се борим с олигархията, констатира и той. Хората гласуваха за нас, за да се опитаме да оправдаем техните надежди – затова опитвахме. Тази конституционна реформа е за пред Брюксел, но те не са слепи. В сряда, 16 декември, е третото гласуване – поименно. Питайте БСП защо за текста за прокурорската квота гласуваха като един „за” – Първанов дали не си ги управлява, добави той. И уточни, че в службите си стоят хората на олигархичните кръгове около Доган – за какво да съм председател на Вътрешната комисия. Защо Ченалова ходи в ДАНС на разпити – ДАНС от една година няма полицейски правомощия, но там са кабинетите на хора като Светлозар Лазаров, които още управляват, категоричен беше Атанасов. Отчаях се, приключи работата, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика