X
 
 

Кой се преметна с "държавата влиза в ЧЕЗ"?

6949 6
photo of Кой се преметна с "държавата влиза в ЧЕЗ"?
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев
1 март, 2018 година сутринта. "Премиерът желае има пълен контрол върху сделката и върху компанията, която ще придобием". С тези думи вече най-популярната „бизнес дама” в България Гинка Върбакова оповести как държавата иска да влезе в сделката за ЧЕЗ. Г-жа Върбакова побърза да уточни, че тя е съгласна това да се случи, но трябва и от ЧЕЗ да се съгласят.

Дотук добре – и само няколко часа по-късно същата тази г-жа Върбакова казва следното: "Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания".

КолиЧЕЗтвено изменение – каЧЕЗтвено натрупване

Сделката за българския бизнес на ЧЕЗ безспорно се превърна в новина от междупланетарно значение що се отнася до българския политически ...

Освен да се скъса човек от смях, е време и да бъде помислено върху някои въпроси. Като например – кой шантажира Гинка Върбакова в крайна сметка? Тя ще се поддаде ли на този "шантаж"? И ако да, защо ще се поддаде?

Историята за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ всъщност е много, ама много повече, отколкото може да си представи човек. Защото след бурната цяла седмица, барабар с почивните дни, откакто официално стана ясно, че ЧЕЗ се продава, най-големият въпрос остава без отговор. А най-големият въпрос е КОЙ всъщност печели най-много?

За да можем поне да анализираме възможните отговори, трябва да тръгнем от там какво точно се случи след обявлението, че една фирма на има-няма половин година и с 50 000 лева уставен капитал купува бизнес с цена над 300 млн. евро. Случи се нещо, което в България много рядко се случва – явното несъответствие между видими възможности и чакани резултати предизвика такава вълна от обществено възмущение, че Бойко Борисов т.е. властта нямаше как да я пренебрегне. Само че дали тази вълна се случи естествено или не съвсем? Да не би ЧЕЗ да е единственият такъв безпардонен случай, откакто Борисов ни "радва" като пръв човек в управлението на България? Като почнем от досието „Буда”, минем през "Булгартабак" и стигнем до ЧЕЗ, единственият друг случай на такова кресчендо в ущърб на лидера на ГЕРБ бяха сметките за тока от ЧЕЗ през зимата на 2013 година и тогава нещата ескалираха дотам, че влязохме в спиралата на управления, които даже не могат да мечтаят да си завършат мандата. Но при февруарските протести дългата ръка на кръговете около БСП бързо лъсна. Протестът заради високите сметки тръгна от Благоевград и Гоце Делчев, като го поведе Людмила Манова, която стана известна като представител на Гражданско движение СИЛА (Съюз на интернет любителите на автомобили). Същата Манова взе участие на 48-мия конгрес на БСП в НДК на 16 февруари, 2013 година и то като специално поканен гост. А СИЛА е свързвано упорито с Алексей Петров.

Предвид тези исторически спомени, не може сега да не си зададем въпросът – а не положи ли някой усилия да превърне ЧЕЗ в обществена тема? Защото в България темите на големите телевизии, които си остават основен източник на информация за мнозинството българи и които формират най-вече общественото мнение, колкото и това да е отричано дори от тези, които най-много се влияят от тях – та темите на телевизиите хич не са такива. Те обичат убийствата, кой кого ограбил, кой кого набил – драма и кръв да има, не непременно обществен интерес. А като добавим и 2-3 "риалитита" за подправка и им става чудна гозбата – гозбата на затъпяването. Но сега, за ЧЕЗ, не минаха по рецептата "всяко чудо за три дни". Което е за отбелязване и за замисляне.

Къде заЧЕЗват всички?

Стабилни сме, (макро)икономическите показатели са невероятни, преборихме контрабандата, безработица няма, заплатите вървят нагоре &ndas...

Разбира се, в случая сделката касае и друга държава, където медиите не са подвластни на нашите олигархични кръгове. И предвид доста силния шум и в Чехия, може да се счете, че достатъчен брой български медии бяха принудени да се държат като медии. Но ако не е така, ако става въпрос за друго, за нарочно фокусиране на медийното оръжие, тогава вече идва въпросът – с каква цел? Очевидно – с целта Гинка Върбакова да не стане собственик на ЧЕЗ. И идва следващият въпрос – а кой да стане? И коалиционните партньори на Борисов, и БСП в един глас заврещяха – държавата. Сякаш тази държава не беше собственик на ЕРП-тата и не беше ги докарала до съсипия. Сякаш тази държава не беше собственик на какво ли не и не го съсипа. Сякаш тази държава е митично същество, а не са точно тези хора, които ако не псуваме всеки ден, то минимум не бихме им обърнали внимание дори и по темата каква тоалетна хартия да си купим, какво остава да ги послушаме (!!!) и да им дадем (!!!) да управляват каквото и да е, което би ни касаело. А ЧЕЗ касае – 3 млн. души касае. И ако ги попитаме тези 3 милиона дали биха искали това дружество да се управлява от Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Волен Сидеров, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, колко точно от тях ще кажат "да"? Ама честно – колко ще кажат "да", ако не са нещо принудени и свободни да отговорят какво им е на душата?

При очевидния отговор вече идва следващият въпрос – в чия доктрина национализацията е основен инструмент? В една с петолъчка на челото. Но дали става въпрос само за родна петолъчка или за една по-голяма, по-източна, която все "братски" ни помага, щом се налага? Да не забравяме – шумът от Чехия се отразяваше в България главно през медията на чешкия премиер "Лидове новости"! Всичко живо в България цитираше нея за всичко по темата "ЧЕЗ", което се казваше в Чехия. А Бабиш е явно обвързан с чешкия президент Милош Земан, който пък явно политически гледа повече към Кремъл, отколкото към Брюксел. И ако Кремъл "помоли" учтиво и предложи нещо в замяна, защо да не получи малко помощ с марка "Прага"? Ти на мен, аз на теб – този принцип си важи на най-високото ниво в световната политика.

Дали сагата "ЧЕЗ" има прекалено явна руска жилка, ще стане ясно с течение на времето. Но не бива да подценяваме тази вероятност - само си припомнете, че в четвъртък сутринта Гинка хрисимо казва как е готова всичко да направи, за да може държавата т.е. премиерът да влезе в сделката, а по обяд вече говори за шантаж! Твърде чудно поляризиране, нетипично за послушно Борисово оръдие - а на такива достатъчно се нагледахме през годините. И звучи като предупреждение - братушката петолъчка не може без посредник-петолъчка, но може да си избере КОЙ да ѝ е посредник. Дотук Борисов още управлява ...

Едно е ясно – публично нещата стигнаха дотам, че Борисов беше притиснат да избере пътя на национализацията. А за нея със сигурност пак ще плащаме ние, данъкоплатците, но даже ще се радваме – нали няма да е Гинка! И щом няма да е Гинка, какво значение ще има кой е?! Дали Гинка просто не изпълни наистина предназначението си – за отговора на този въпрос няма да има обществен натиск и истерия. Точно както няма да има и относно това защо не пожелаха да дойдат инвеститори за ЧЕЗ извън Гинка, Ковачки, Вълканов ... Защото това е отговорът на въпроса как се докарахме дотук и как продължаваме да усещаме все по-силно шнура в контакта ...

ДАНС изби рибата: ЧЕЗ не е стратегически обект, Ковачки и Вълканов го искали

Снабдяването и разпределението не са стратегическа дейност. Дружеството не е част от стратегическите обекти. Това каза представителят н...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Май вече прекалихте с намесата на Русия за всяко нещо което се случи в Б-я. Русия виновна за избора на Тръмп, Русия виновна че Германия пуска бежанците. Русия виновна за създаването на ИДИЛ, за войната в Сирия и залива. Русия сега искала да купи ЧЕЗ. Русия сега не искала да купи ЧЕЗ. А аз просто искам да знам какво става. Не искам всякакви медии да ми говорят противоречащи си неща през 5 минути.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • тоталитарна реставрация 4 тоталитарна реставрация преди 1 година Профил на трол?
  Национализации, регулации, събирания, усвоявания, преразпределения, ограничаване свободата на словото, демагогия, страх и пр... Зер БКП се преименува на ЕНП, но май нищо друго не промени.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  В Територия България всичко е възможно - ТЕРИТОРИЯТА с безграничните възможности ! Нулеви застрахователи блокират милоиони поръчки, фирма джобен формат с капитал, колкото цената на изба с тоалетна лапва "законно" енергетика за 2 милиарда, неизвестен на Господаря ни фантом е чорбаджия на Банско ...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Далаверата боку далаверата
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Христо Смирненски 1 Христо Смирненски преди 1 година Профил на трол?
  ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА Посветено на всички, които ще кажат: "Това не се отнася до мене!" - Кой си ти? - попита го Дяволът... - Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя. О, колко е грозна земята и колко са нещастни хората! Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата - висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе с виж още ›› трелнат в далечината, дето като мътни вълни на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено като далечни топовни гърмежи. Тълпите растяха, идеха в облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско доземи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце, и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста, друг, пъхнал ръце в джобовете, се смееше високо, дрезгаво, а в очите му гореше безумие. - Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци ми са братя. О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие там горе, вие... Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати в закана юмруци. - Вие мразите ония горе? - попита дяволът и лукаво се приведе към момъка. - О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя зарад братята ми, зарад моите братя, които имат лица, жълти като пясък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме! Дяволът се усмихна: - Аз съм страж на ония горе и без подкуп няма да ги предам. - Аз нямам злато, аз нямам нищо с което да те подкупя... Аз съм беден, дрипав юноша... Но аз съм готов да сложа главата си. Дяволът пак се усмихна: - О, не, аз не искам толкоз много! Дай ми ти само слуха си! - Слуха си? С удоволствие... Нека никога нищо не чуя, нека... - Ти пак ще чуваш! - успокои го Дяволът и му стори път. - Мини! Момъкът се затече, наведнъж прекрачи три стъпала, но косматата ръка на Дявола го дръпна: - Стига! Спри да чуеш как стенат там доле твоите братя! Момъкът спря и се вслуша: - Странно, защо те започнаха изведнъж да пеят весело и тъй безгрижно да се смеят?... - И той пак се затече. Дяволът пак го спря: - За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти! Момъкът отчаяно махна ръка. - Но тогава аз няма да мога да виждам нито своите братя, нито тия, на които отивам да отмъстя! Дяволът: - Ти пак ще виждаш... Аз ще ти дам други, много по-хубави очи! Момъкът мина още три стъпала и се вгледа надоле. Дяволът му напомни: - Виж голите им кървави меса. - Боже мой! Та това е тъй странно; кога успяха да се облекат толкоз хубаво! А вместо кървави рани те са обкичени с чудно алени рози! През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко, стига да стигне там и да отмъсти на тия тлъсти князе и принцове! Ето едно стъпало, само още едно стъпало, и той ще бъде горе! Той ще отмъсти зарад братята си! - Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци... - Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало, и ти ще отмъстиш. Но аз винаги за това стъпало вземам двоен откуп: дай ми сърцето и паметта си. Момъкът махна ръка: - Сърцето ли? Не! Това е много жестоко! Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно: - Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш туй стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си - тия, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици. Юношата погледна зелените иронични очи на Дявола: - Но аз ще бъда най-нещастният. Ти ми взимаш всичко човешко. - Напротив - най-щастливият!... Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си. Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, той гневно сви юмруци и процеди през зъби: - Да бъде! Вземи ги! ...И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито един мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни. - Кой си ти? - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът. - Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората! Автор - Христо Смирненски
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  От високо най-много боли като паднеш ! От върха на стълбата де .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално