Гинка Върбакова се оплака от държавен шантаж, попита как Нинова си купила "Техноимпекс"

9020
Гинка Върбакова се оплака от държавен шантаж, попита как Нинова си купила "Техноимпекс"
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

"Свидетели сме на един икономически и политически шантаж. Яростното политизиране на продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България достигна до степен на сатанизиране". Това каза Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България" - компанията-кандидат за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ, в дългоочакваното общо заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол над службите и използването на СРС.

ПЪЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ГИНКА ВЪРБАКОВА!

Президентът пита дали службите се грижат за комфорта на ГЕРБ

Президентът Румен Радев критикува "хаотичните действия" на правителството часове след обявяването на идеята за придобиване на контролен...

По думите на Върбакова много политически субекти и институции, които са се възползвали от темата за сделката. "Сериозно подценихме политическата интрига, когато подготвяхме преди година документите за участие в сделката. Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали вече от процедурата кандидати, които искат да спечелят служебно, чрез политически натиск, изкривявайки медийната среда. Бяхме набедени за "лошите" в сценарий, в който категорично отказваме да участваме. Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме финансов капацитет и възможности за участие в сделката", обърна се Върбакова към народните представители от комисиите по енергетика и за контрол над службите за сигурност и използването на СРС.

"С нашите адвокати ще прегледаме всички изявления и ще търсим правата си относно неверни инсинуации и тиражирани лъжи. Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, че участваме в схеми за скрито придобиване. Който твърди такива неща, ще трябва да ги докаже в съда", предупреди Върбакова. И каза, че "въпреки произнесените лъжи", е готова да се срещне с президентската институция, с парламентарните институции и с всички институции от значение в държавата.

Факти по сделката

Върбакова предупреди, че има изискване за конфиденциалност на сделката и затова не може да разкрие абсолютно всички подробности. Тя уточни, че договорът за покупко-продажба е сключен по английското право, след като каза, че преговорите били водени по чешкото право. В договора има клауза за дългосрочна забрана за смяна на собствеността – затова и трябвало сега да се говори с ЧЕЗ дали може българската държава да влезе в сделката.

Намесено обаче беше ново име на банка, този път чужда - швейцарската Credit Suisse. Типично за българската политика, това стана с намеци - била швейцарска банка, била замесена в афера с ФИФА и глобена с над 700 млн. долара в САЩ. На това условие отговаря точно Credit Suisse. Затова и беше поставен въпросът как можело точно тази банка да бъде част от сделката.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Държавата може да влезе в сделката за ЧЕЗ. Това стана ясно от думите Гинка Върбакова, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски...

Политически цирк

Как може млада дама от село Крушовица да си купи "Техноимпекс", попита Върбакова, коментирайки въпрос-твърдение на лидера на БСП Корнелия Нинова как можела Гинка от Пазарджик да си купи ЧЕЗ. Това предизвика реакция на депутата от БСП и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев, който заяви, че не се казвало "осморка, а офшорка", разгневи се, че частна фирма си прави реклама и обижда депутати и последваха реплики "кой си ти бе", като председателят на енергийната комисия Делян Добрев все пак успя прекъсна зараждащия се скандал.

Преди същинското заседание

В началото на заседанието беше гласуван дневният ред на заседанието, като беше прието да има засекретена част, в която да се казва конфиденциална информация. Имаше възражения от страна на БСП, че такова нещо няма нужда да има и защо се обсъжда, след като сделката била по чешкото законодателство т.е. няма нужда българска институция да влиза в гриф "Секретно". В крайна сметка обаче беше прието да има затворен панел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика