"Нашето" МВР: Храни куче да те пази

5550
"Нашето" МВР: Храни куче да те пази
Снимка: iStock/Guliver

И този парламент не изневери на установената в България традиция - преди избори властта раздава пари, дърва, бонуси, преразпределяйки средствата на данъкоплатците както намери за добре. Никой така и така не очаква реформи в година на избори и бюджет, приет през лятото.

Храни куче да те пази

Най-много се дава отново на МВР, което следи за честността и сигурността на вота - защото е добре изборите да се правят с "наше МВР". В рамките на два последователни бюджета работещите в така и нереформираното ведомство получават най-сериозното повишение на заплатите. За 2022-а година им бяха гласувани 20 процента, а за тази са предвидени още десет на сто, като някои длъжности ще получат и по 100 лева допълнително. Така за две години само за увеличения на заплати в МВР отиват над 330 милиона лева публични средства - 175 милиона за 2022-а и все още негласувани окончателно близо 155 милиона лета за тази година. 90 процента от надхвърлящия два милиарда лева бюджет на МВР се харчат за заплати и този дял не спира да расте.

Още: "Беше блъснат брутално": Мотористът, който прегази полицай в село Рогозен, е системен нарушител и е осъждан

В тази сметка не влиза повишението с 15 на сто, осигурено от кабинета на Бойко Борисов за 2021-а година, което струваше на бюджета 231,5 милиона лева. Крайният резултат е, че в последните три години за увеличения на заплати в Министерството на вътрешните работи потъват над половин милиард лева. В същото време служителите намаляват - сега те са малко под 50 000 по щат, докато през 2010-а година са били над 61 000. За съжаление срещу милиардите за МВР обществото не получава повече сигурност.

Кого пази полицията

Не спряха да излизат факти за корупция в МВР, причинила смърт на невинни граждани - полицейският чадър над Георги Семерджиев, убил при катастрофа две момичета; загиналият на Околовръстното шосе французин, защото двама полицаи са взели подкуп, за да продължи пътя си един пиян и надрусан водач. В тази сметка са и пробивите в "Гранична полиция", осигуряващи преминаването на големи групи мигранти през телената ограда на границата с Турция до вътрешността на страната.

Типичната за ръководството на МВР арогантност също не е претърпяла промени. Така настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов назначи за (временен) шеф на "Гранична полиция" Антон Златанов, който ръководеше силите на реда при протестите през 2020-а година и допусна брутално полицейско насилие над протестиращи. То пък се защитава от юрисконсултите на МВР, както се разбра от аргументите на Деляна Иванова, подписала касационна жалба на СДВР. Тя е срещу съдебно решение на първа инстанция, с което на малтретираната от полицаи през 2020-а година Цветелина Цветкова бяха присъдени 40 000 лева обезщетение.

Още: МВР хвана 25 пияни шофьори зад волана

Независимо, че министърът на финансите Асен Василев формално се възпротиви срещу поредното повишение на възнагражденията в МВР, неговата политическа сила ПП-ДБ поиска същото. Тяхното предложение ще струва 150 милиона лева на данъкоплатците, на ГЕРБ-СДС - 157 милиона лева, а "Възраждане", които иначе са политически противник на управляващите, настояха за ръст на заплати, който ще струва над 155 милиона лева.

Лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС днес ревизира някои от предложенията, приети на близо 11-часовото заседание на Бюджетната комисия. Но ревизиите, договорени от партийните лидери, не засегнаха повишенията на заплати, още по-малко МВР, за което е лъвският пай от повишените разходи.

За три години - от 2021-а година насам, разходите на държавата за заплати в публичния сектор са се увеличили с четири милиарда лева, изчисли онлайн изданието "Сега", без подобряване на работата на системите. Почти 12,5 процента от тази сума е за вътрешното министерство - така го награждават управляващите.

Два пъти по-голяма сеч

Дървата винаги са били предизборен инструмент - за купуване на гласове или за наказване на непослушни гласоподаватели. Тази седмица ще стане ясно с колко ще бъде увеличено количеството дървесина, което физически лица могат да купуват на преференциални цени. Компромисът, който ще разрешат ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които са най-настоятелни, ще се разбере още на предстоящото заседание на Комисията по земеделие, която ще обсъжда промените в Закона за горите. Ако бъдат приети внесените сега, количеството дървета за изсичане ще се увеличи поне двойно.

За МВР обаче никой няма да спори.

 

Още: Яркото кълбо в небето вероятно е паднал в Румъния метеорит (ВИДЕО)

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com