Отровата в земята на Украйна

15616
Отровата в земята на Украйна
Снимка: Getty images

Все някога войната в Украйна ще свърши, а с нея и смъртоносните експлозии, причинени от ракетните удари и бомбардировките. Това обаче няма да бъде краят на унищожителната сила на оръжията. Гранатите, мините и другите експлозиви разрушават сгради и така замърсяват с азбест. Поразяват и рафинерии, в резултат от което нефт и химикали се пропиват в земята и във водата. И това не е всичко: самите муниции също са пълни с токсични химикали, които няма да изчезнат просто така.

Според агенция Ройтерс най-малко 10,5 милиона хектара земеделска площ в Украйна са замърсени с химикали. А щом те се пропият в земята и във водата, скоро ще достигнат и хората - чрез растенията, животните, питейната вода. Такива са поне предположенията на токсиколозите - все още няма надеждна информация как точно тези химикали ще взаимодействат с почвата и какво ще е влиянието им върху човешкото здраве.

Еврокомисар: Ще спечелим енергийната война

Европа ще спечели енергийната война според мен, заяви днес еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията ...

Токсичен "коктейл"

"Тепърва започваме да се борим с мунициите в морето", казва професор Едмунд Мазер, директор на Института по токсиокология към Университетската болница в Кил. Въпреки че много въпроси все още са без отговор, изследванията позволяват да се направи един важен извод - токсичните химикали са вредни за всички живи същества.

На дъното на Северно и на Балтийско море 1,6 милиона тона муниции ръждясват и до днес. Процесът на разлагане изпуска във водата токсичен "коктейл", който представлява заплаха за екосистемата в морето, а рано или късно се озовава и в чиниите на хората, които консумират риба и морски дарове.

Опасните вещества в мунициите са най-вече експлозиви и тежки метали. Тротилът например е доказано токсичен. "Той уврежда както репродуктивните способности, така и растежа и развитието на морските обитатели", обяснява проф. Мазер и добавя, че според изследвания тротилът е и канцерогенен.

Същото важи и за някои тежки метали като арсена и кадмия, които също са канцерогенни. А живакът, който се съдържа в детонаторите, причинява щети на нервната система. "Може да доведе и до увреждания на плода при бременни жени. Оловото също води до нарушения в развитието и до спонтанни аборти", обяснява проф. Мазер.

"Северен поток" - дългата ръка на Путин в Германия?

Данъчен служител открива информации за дарение от Русия в полза на германска фондация в размер на 20 милиона евро. Документите спешно з...

Катерина Смирнова от Соколовския институт за изследване на почвите и агрохимичните процеси казва, че проби от почвата в района на Харков вече са показали повишена концентрация на опасни тежки метали.

Това не означава със сигурност, че химикалите ще се задържат в почвата - те може да бъдат разнесени от вятъра например. Токсикологът Мазер обаче предупреждава, че при валежи токсичните субстанции навлизат навътре в почвата, а така те могат да си проправят път към потоците, реките и езерата.

Благодарение на изследванията, които прави в Северно и в Балтийско море, проф. Мазер може да предположи, че по хранителната верига химикалите ще стигнат и до човека. "Опасяваме се, че човекът като краен потребител е силно застрашен", казва професорът. Другият проблем е свързан с дъжда - при валежи химикалите навлизат дълбоко в почвата и така застрашават питейната вода. По същия път живакът например може да попадне в някои растения, които после да стигнат до човешкото тяло през храната.

Отрови и в Черно море

Проф. Мазер предполага, че след войната в Черно море ще е същото като в Северно и в Балтийско море - воден басейн, пълен с отровни муниции, на които на първо време навярно никой няма да обръща внимание.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ отклони покана на Зеленски да посети Украйна

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти заяви, че не планира да посети Украйна, след като президентът Володи...

Екипът на Мазер вече търси начини за отстраняване на токсичния тротил от водата. "Надяваме се, че ще успеем да го постигнем с помощта на бактерии", казва професорът. Засега обаче надеждно решение все още няма.

Мазер добавя, че е възможно да се изринат горните слоеве почва, за да се изкарат от тях тежките метали и тротилът. Това би направило почвата относително безопасна. Подобно решение обаче би погълнало много време и средства.

"Според предварителните оценки щетите при почвите и земеделските земи в Украйна се равняват на повече от 15 милиарда долара", казват експертите от Соколовския институт. И подчертават, че тези данни съвсем не са окончателни. А проф. Мазер добавя, че особено сериозен е случаят с тежките метали. "От тях не можете да се избавите", казва той.

 

Източник: Дойче веле

Ако сте забравили за войната в Украйна, посетете това място

Влизам в Центъра за украински бежанци "Украински вулик" (кошер). В него те посещават психолог, учат български или английски език, а пон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com