Пандемия от коронавирус - да или не?

5949
Пандемия от коронавирус - да или не?
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че можем да се сблъскаме с пандемия на китайския коронавирус, все още има объркване относно това дали глобалната опасност вече е факт. Самият орган на ООН отчасти е виновен за това.

Световната здравна организация (СЗО) миналата седмица повиши нивото на глобалната коронавирусна заплаха до "много високо", предупреждавайки, че глобалният пик на COVID-19 епидемията може би предстои. СЗО, обаче, все още официално не е обявила пандемия - въпреки че много хора, включително водещи медицински експерти, размишляват дали това вече не е реалност.

Защо СЗО все още не е декларирала широкомащабна пандемия досега? Причината, непозната на повечето от нас, е, че базираната в Женева институция реформира своята шестстепенна оценка на нивото на риска за здравето в световен мащаб, която се използва за класифициране на последния етап като "фаза на пандемия".

Новите формулировки

СЗО издаде новото си най-високо ниво на заплаха – Епидемична ситуация в областта на общественото здравеопазване (PHEIC) по отношение на COVID-19 в края на януари. Това означава, че сега учени и историци, а не здравният орган на ООН, трябва да определят дали сме или не сме изправени пред пандемия.

Така че сега националните, държавните и регионалните здравни институции трябва да издават допълнителни здравни предупреждения извън нивото на заплаха за PHEIC, ако пожелаят.

"Дойче Веле" разговаря с много лекари и здравни експерти за новата система за оценка на заплахата на СЗО, като се оказа, че не всички са наясно с промените в критериите за оценка. Това показва, че националните и международните здравни органи трябва да подобрят комуникацията си при кризи.

Отчаян "глад" за достоверна информация

Получаването на надеждна информация за огнищата на COVID-19 е същинско предизвикателство. Някои национални органи на здравеопазването, подобно на журналистите, са принудени да търсят достоверни и надеждни източници на информация. Наскоро голяма държавна институция се свърза с "Дойче Веле", за да разбере германската медия е получила данните си за глобалния брой коронавирусни инфекции и възстановявания. Отговорът: от реномиран американски университет.

Това е хаотична ситуация, в която получаването на надежди данни става все по-трудно. Но хленченето не помага. Вместо това трябва да приемем, че с бързото разпространение на COVID-19 информацията, която е налична в момента след часове ще бъде остаряла. И определянето дали разпространението на COVID-19 се класифицира като епидемия, която може потенциално да ескалира в пандемия или вече трябва да считаме че светът е в състояние на пандемична зараза, наистина е въпрос на семантика.

Единственото, което наистина има значение на този етап, е, че лекарите, здравните служители, съответните държавни служби, както и обикновените граждани трябва да предприемат правилните стъпки и да действат отговорно.

За повечето от нас това означава да избягваме големи събития и струпвания на много хора и редовно да си мием ръцете. Ако забележим симптоми на грип или настинка, трябва да останем вкъщи, вместо да продължим да ходим на работа, боледувайки "на крак".

И ако симптомите продължават и се влошават, трябва да се обадим на личния си лекар, за да потърсим съвет. Не ходете в кабинета му лично, тъй като така ще рискувате разпространението на вируса и сред други негови пациенти и дори здравето на самия медик. Обадете се по телефона, особено ако имате съмнение, че може да сте болни от COVID-19 - защото например сте ходили в район с много случаи или сте контактували с хора, които вече са болни. В България телефонът е 02 807 87 57.

Автор: Фабиан Шмид, "Дойче Веле". Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com