X
 
 

Парадоксът на Европа - като България

6345 7
photo of Парадоксът на Европа - като България
Снимка: Getty images/Guliver
Следящите крамолите или казано по европейски преговорите за най-апетитните постове в европейските институции със сигурност са направили сравнение с България – какво се случва тук в аналогична ситуация. За такъв паралел се замислих и аз – и определено не ми хареса.

Половин седмица 28 лидери на страни-членки нагаждаха най-важните постове в Европейския съюз (ЕС) – този на председател на Европейската комисия (ЕК), на председател на Европейския съвет, на председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на върховен представител по въпросите на външната политика. И всъщност именно това само по себе си е проблем – защото ролята на Европейския парламент в процеса буквално е никаква.

Европейският парламент е единственият орган на Европейския съюз, чийто състав се избира чрез пряко, всеобщо гласуване. Именно това е основата на демокрацията – директно делегиране на права посредством избори. Но за разлика от националните държави, всъщност законодателната сила на ЕП е споделена с Европейския съвет и то в много силна степен. А той не се формира от пряко, всеобщо гласуване – формира се от премиерите и президентите на всички страни-членки, зависи коя държава какъв тип държавна система има. Само че за тези хора гласуват най-много гласоподавателите в техните държави – никой друг.

Логичен е и въпросът – защо тогава ЕП и Съвета да са равнопоставени или пък даже Съветът да има превес? Защо решенията за целия ЕС трябва да важат от волята на няколко души, които са подкрепени в идеален вариант само от определена част от гласуващите за Европейски парламент? И отговорът е прост – защото Европейският съюз не е готов да се превърне в едно цяло. Всъщност, откровено казано, е много далеч от това.

Лидерите на ЕС още не могат да се разберат кой да застане начело на ЕК

Двустранна консултация след двустранна консултация - това представлява срещата на върха на Европейския съюз, на която трябва да се пост...

Парадоксът, обаче, е следният – точно защото ЕС не прилича на обикновена национална държава, той се клати неудържимо. На никой, който изповядва дори малко ценностите на свобода и зачитане на мнението, няма как да му харесва, че 28 души решават всичко основно за стотици милиони, без мнозинството от тези стотици милиони да може да ги контролира и санкционира по какъвто и да е начин. Гласуват си примерно германците за Меркел – българите няма какво да кажат, когато тя успее да наложи военния си министър за председател на Европейската комисия. Гласуват си българите за Бойко Борисов – е, на ЕС много не му пука за това, макар той да го играе на дипломат номер едно вече и по Facebook.

А къде е паралелът с България – просто е. По Конституция сме парламентарна република, т.е. парламентът има решаващата роля. Кога българският парламент е направил нещо съществено против волята на Борисов? А и несъществено? Във Великобритания се стигна дотам Тереза Мей да си тръгва, въпреки неистовите ѝ усилия да прокара обречена сделка за Brexit. Парламентарна демокрация, макар че Великобритания уж е Обединеното кралство. В България ... хайде да не коментираме.

Да, Европейският съюз сега, в този момент, почва да се харесва все по-малко и да дразни повече. Защото в бюрократичната машина нещата си стоят същите, даже става още по-бюрократично. И на мнозина им писва. Затова и толкова лесно лови проруската пропаганда – защото има почва. Ако нямаше, нямаше и как да цъфти. А времето европейската идея да не се превърне в забрава си тече.

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Щеше да е смешно, ако не е толкова трагично...голям срам 3 Щеше да е смешно, ако не е толкова трагично...голям срам преди 2 седмици Профил на трол?
  'Борисов пак се “качи на жипката” в Брюксел и демонстрира тотален контрол върху медийната ситуацията. Той имаше кандидат за всичко за шеф на комисията, за шеф на Парламента, за щеф на Евросъвета, Направо ми стопли сърцето – “българи юнаци” имахме за всичко. Хапваш салатка, пийваш ракийка и гледаш ТиВи как Бойко прави чудеса от дипломация. Медиите безкритично повтаряха всеки трепет на неговата ми виж още ›› съл. Апогеят – ГЕРБ ще подкрепят Станишев. А всичко е фейк, виртуален свят, в който Бойко е важен и значим. Защото реално никой от кандидатите му не е имал шанс реално, нито е бил обсъждан реално. Сега е време да се върне от Брюксел с празни ръце и да ви убеди, че много майсторски, почти виртуозно, сме се отказали от тези високи постове, въпреки че всички са ни молили. Помните ли – как на пазара в Брюксел са му предлагали българин да бъде върховен комисар… Комисар – най-високият пост, и как той отказал, защото “не го интересувало” Всъщност единственото, което нашият Първи е правил е да проси “конграчулейшънс” – да падне мониторинга, да одобрят управлението му, да получи някакъв келепир или келепирец – покана за ЕРМ2, за Шенген, за да има нещо, с което да отклони вниманието от сриващата се ситуация в България. Тенкю, мистър премиер – голяма работа сте. Три дни живяхме с мисълта, че отново е 1994 година и България е първа в политическата олимпиада, която се разиграваше в Брюксел. А сега да се върнем към сивото ежедневние – я какъв еврокомисар си имаме! И пак добре, че ни се полага, защото по заслуги не се знае дали щяхме да имаме някакъв пост. Както казах още в началото – тази работа с договарянето на постове е функция на лични качества – и тъй като не сме от най-големите държави, е и следствие на умение да позиционираш не много, а един кандидат за един пост и да усилиш качествата му отвъд предела. С какво да го направи нашият – с език, с маниер, с аргументи /хей, ю – хей, ти, ела тук да ти говорим/, с предавания “на живо” на срещи, които трябва да бъдат дискретни. Ашколсун, машаллах, баш бакан булгаристан! И какво като сте ме забранили да ме канят по всички видни телевизии?(Коментарът на Илиан Василев:'Номинациите за шеф на европарламента са 4 и Станишев не е сред тях', който препубликуване е писан преди тази новина да бъде факт)'
 • БГ РЕЗИЛТАТА за наша сметка 3.1 БГ РЕЗИЛТАТА за наша сметка преди 2 седмици Профил на трол?
  след 800 дни инсталиране на ДпС на всички нива във властта,руския 'ТРОЙНОЙ' на агент папка Гоце и 3 мандата корупционно безвремие:terminal3.bg/blic-komentar-politicheskata-olimpiada-prodalzhava-a-sega-da-se-varnem-kam-sivoto-ezhednevie/
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Никой не може да даде точно определение какво е точно ес. то притежава елементи и от съюз и от държава и от федерация и от конфедерация, но ясно изразеното му желание е все повече да притежава елементи от Държава. И всичките като този 1.1. му служат. Ето те са срещу борисов , но яростно със зъби и нокти зашитават ес макар , че много добре знаят , че ес направи БОГАТ именно борисов и богати неговат виж още ›› а клика.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  И това са единствените ползи за Р.България от ес. Започват явните вреди без да включвам заплахата / Враждебни мигранти/ и изп*делчване и джендъризиране на Р.България. Последните са Изключително Структурни проблеми засягащи пряко самото съществуване на Народа.И на това служат такива като 1.1. И за това се налага да бъдат и изтеризирани патроти , но само в Миналото и само срещу Русия и Сърбия и до виж още ›› тук. От там нататък всички са НИ само приятели. Така внушават ТЕ. Ами просто СЛУЖАТ НА BABYLON , НО НЕ ГО ПРИЗНАВАТ. И те като ес са на ТЪмно.
  : 2 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Ааааа, може, може! Всичко си има недостатъци, но точното определение за ЕС е, че е много по добре от комунизъм. Колкото и да не ти харесва на теб. Ама ще свикнеш, няма страшно. Толкова примати сме свалили от клоните и ги направихме хора, че ти ли ще ни се опреш.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Точно така и ние Р.България СЕ НАЛАГА ДА НАПУСНЕМ ес . Време е за БГИЗХОДА. ТОВА Е.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Никой не те е спрял да напуснеш даже и България, вместо да хленчиш тук като вдовица.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
2-те зодии, които ще запазят ЛЮБОВТА си завинаги

Телец Човекът, който сте срещнали ще бъде до вас до края на живота ви. И в това няма никакво съмнение. Имате истински щастлива връзка, макар и понякога...

Последно в Актуално