Бойко Борисов: Шарл Мишел оглавява ЕС, ще подкрепим Станишев за ЕП (ВИДЕО)

7758
Бойко Борисов: Шарл Мишел оглавява ЕС, ще подкрепим Станишев за ЕП (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена пресслужба

Новият председател на Европейския съвет ще бъде белгийският премиер Шарл Мишел от европейските либерали. Това обяви българският премиер Бойко Борисов в Брюксел.

"Имаме председател на Европейския съвет - Шарл Мишел. Много добър приятел на България. Него може да поздравим за избран. Традицията се запазва - белгиец да оглавява съвета. Това е сигурно", заяви Борисов.

Борисов от Брюксел: Достатъчно ни се подиграват, да се надяваме да има решение

"Демонстрираме висша степен на прозрачност. Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме, че днес ще има някакво решение". ...

За председател на Европейския парламент ще бъде предложен българският представител Сергей Станишев от ПЕС, като Бойко Борисов разкри, че смята да го подкрепи.

"Евродепутатите от ГЕРБ категорично ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен за председател на европарламента. Аз още в предизборната кампания се учудих, че лидерът на европейските социалисти беше пети в листата и даже БСП не искаха да го включат в нея. Българин на такава висока позиция е чест и гордост. Нищо, че в България неговите хора не го харесват", добави премиерът.

Що се отнася до поста на председател на Европейската комисия пък ще бъде предложен германският военен министър Урсула фон дер Лайен, която е представител на ЕНП.

"За председател на Европейската комисия правим предложения до Европейския парламент да избере Урсула фон дер Лайен. Доста години се познаваме с нея и мисля, че ще се справи. Всички гласувахме единодушно за тази кандидатура.

Няма разбирателство за нов председател на Европейската комисия

След продължила повече от половин денонощие среща на Европейския съвет, председателят на Съвета Доналд Туск обяви край на работния ден,...

Само Ангела Меркел гласува "въздържал се", защото е немски кандидат. Поехме ангажимент пред президента Еманюел Макрон всеки със своите евродепутатите да подкрепи Урсула", посочи Борисов.

"Категорично искахме председателят на ЕК да бъде от ЕНП. Аз съм доволен, защото си взимаме поста, който ни се полага като партия победител. Шпиценкандидатите се провалиха. Доволен съм, че се получи компромис. Естествено, че ще ми липсват Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей, Доналд Туск, но това е демокрацията. Всички сме заменими. Животът продължава. Тези дни се опитах да направя всичко за България", категоричен беше министър-председателят.

Междувременно днес стана ясна и още една новина - че представителят на ЕНП Манфред Вебер е върнал мандата си като водещ кандидат за поста председател на ЕК. Според Politico, Вебер е казал, че процесът на шпиценкандидатите е бил провален от Макрон и унгарския премиер Виктор Орбан. Припомнете си в този материал как Вебер и Орбан де факто влязоха във война!

Българският премиер Бойко Борисов също се включи в предложенията като посочи името на хърватския си колега Андрей Пленкович за председател на Еврокомисията, но явно на шега.

"За върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността номиниран е испанският външен министър Жозеп Борел. Кристин Лагард пък е предложена за председател на ЕЦБ. Тя ни е приятел и ще ни помогне по пътя към еврозоната", заяви още Бойко Борисов.

Туск предложи леви и десни да си поделят постовете в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е направил ново предложение за разпределяне на водещите постове в ЕС, предаде предаде ДП...

За Борел веднага се появиха коментари, че ще е интересно как ще поеме ролята що се отнася до диалога Сърбия - Косово, след като Испания категорично не признава Косово за независима държава. А бившият председател на християнсоциалистите в Германия Зигмар Габриел каза, че ако Меркел е изтъргувала мястото в ЕЦБ за "един провален военен министър" начело на ЕК, това е загуба.

Според Борисов кандидатурата на Кристалина Георгиева също е сериозна, но някои от колегите му имали резерви към нея, защото преди три години напуска зам.-председателеския пост в Европейската комисия.

"Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има подкрепа, разбира се има и моята подкрепа, защото би било престижно за България да вземе този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение", посочи той.

Сега топката за пакета от постове е в Европейския парламент, а четвъртата сила там - "Зелените", вече изрази несъгласие с кандидатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика