ПР мечешка услуга за Борисов

10478
ПР мечешка услуга за Борисов
Снимка: БГНЕС

В световната политика през последните две десетилетия трима медийни съветници придобиват световна известност. Единият е Алистър Кембъл, бивш директор стратегически комуникации на британския премиер Тони Блеър. Вторият е Карл Роув, стратег на предизборните кампании на бившия американски президент Джордж Буш-младши и негов съветник. Третият е Стив Банън, стратег на предизборната кампания на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп и за кратко негов съветник. Днес Банън се опитва да създаде "консервативни" националистически политически проекти в Европа.

Ако България заемаше по-ярко място на световната сцена, то тези дни вероятно медийната съветничка и стратег на премиера Бойко Борисов щеше да блесне и в международния новинарски обмен. Все пак само тя може да се похвали с вече наложения прякор Севда ТВ, а в рамките на един ден се сдоби с цели два нови благодарение на бездънното творчество във Facebook – Севда Инкасото и Шехерезада.

Двете публикации във Facebook, с които Севделина Арнаудова отговаря на укриващия се в ОАЕ бизнесмен Васил Божков, дават толкова много материал за размисъл - при това в няколко посоки. Севделина Арнаудова се оказа съвсем боса в кризисния ПР и слаб познавач на народопсихологията, въпреки 11-те години в активната политика. Но все пак да не забравяме, че едва през третия си управленски мандат ГЕРБ и Бойко Борисов започнаха да се сблъскват с ясно изразено обществено неодобрение и конкуренция способна да им отнеме рейтинг и гласове – президентът Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов и евентуално Цветан Цветанов. Неспособността на ръководителя на правителствената информационна служба да се справи в кризисни ситуации е извън всякакво съмнение. Доказват го нейните епистоларни "дуели" с Васил Божков – Черепа.

Още с първия пост във Facebook, Севделина Арнаудова допусна достатъчно грешки и вместо да се ограничи с него, реши да се раздаде с втори. Не стана ясно защо се е почувствала длъжна да отговори след като Божков в своя пост се обръща към друг (премиерът), а не към нея.

С първото изречение идва и първият въпрос. "Всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълнение на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон". Да разбираме ли, че тя притежава записи на всяка нейна среща с Божков или просто иска да покаже колко публично т.е. не задкулисно си върши работа? Но после признава, че "когато съм се виждала с Вас, г-н Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм". Противоречие?! Нататък в поста си Арнаудова твърди, че Божков ѝ се предлагал преди 6-7 години. Как и в какъв смисъл? Сексуален или материален? Арнаудова твърди, че не е приела. В такъв случай какво е налагало те впоследствие да се срещат?

И ако изпреварващо тя решава да сподели, че член на семейството и е бил доскоро служител на Божков, то изречението "Не очаквах, че ще превърне личните отношения в защитна теза", поставя въпроса от какво естество са тези лични отношения?

Опитът да намеси частна медия като прави определени внушения свързани с репутацията, професионализма и независимостта на bTV е фундаментална грешка в сферата на публичните комуникации и ПР. Възниква неминуемо въпросът ако bTV не отразяваше казуса "Държавата срещу Божков" и не търсеше позициите на министър-председателя, дали Арнаудова щеше да ги спомене? Едва ли. Преди време Борисов им лепна етикета "Божков ТВ", което е ясен сигнал какъв дразнител за властта в момента е bTV. Телевизията всъщност съвсем резонно следи и отразява случващото се с най-богатия българин и управляващите. По всички международни критерии на журналистиката това е водеща новина. Но е гробна тишина по отношение на някои проправителствени медии, които имат откровено расистки наклон по някои теми.

С втория си пост премиерската медийна съветничка се опитва неуспешно да влезе в тона на Божков, който преди дни използва елементи от приказката "Али Баба и 40-те разбойника" за да онагледи своята версия за причините довели до сблъсъка му с държавата. С втория пост Арнаудова не просто сгреши, а сглупи. От него се видя гняв, притеснение и обяснения, за които никой не я е питал. Вторият пост се отличава и с подчертани елементи на лични отношения. Арнаудова се определи като Шехерезада, само че тази приказна героиня от Ориента е известна с мъдрост и поуките от приказките ѝ, а в нашия случай...

"Аз чували с милиони не съм пренасяла и не съм взимала нито за себе си, нито за друг! Не сте давал за никой", пише Аранудова. Медийният стратег на правителството призна, че Черепа е намекнал за вземани от него пари. На практика властта влиза в дълъг оправдателен режим предизвикан от само ЕДНО изречение на Божков. Отрицанието по този категоричен начин с няколко отрицания по-скоро има обратен ефект. Но да не забравяме, че това е жената, която следва да е обърнала внимание на премиера на страната, който по две национални телевизии се кле в "най-святото" и "във внуците", защото, по думите му, е вярващ човек и да се кръсти, че не бил взел "нито един лев, нито едно евро" от Божков. От друга страна, кой ли истински има влияние върху публичното поведение на Борисов ...

Шехерезада споделя, че баща ѝ е работил за Черепа от 1998 г., а през 2010 г. той се връща в системата на МВР като шеф на РПУ-Трън и се пенсионира 2 години по-късно. Става ясно също така, че капитан Арнаудов отново се връща на работа при Божков и така до ноември 2019 г., когато напуска. Вероятно заради стеклите се впоследствие събития. Тоест става ясно, че години наред семейство Арнаудови се изхранвало благодарение на този лош, лош човек със страховит прякор Черепа, а дъщерята, въпреки че от над 10 години е в близкото обкръжение на премиера, не е могла да ги избави. Това е приказка, на която малко шарани ще се хванат.

От думите на Севделина Арнаудова става ясно, че баща ѝ в някакъв момент е получил предложение за "официален договор, каляска и бонус". Това вследствие на нейното кариерно издигане ли е - по думите ѝ, изглежда така?! И ако е така, защо бащата е приел? Защо определя служителите на Божков като "роби" в това число и собствения си баща, който изглежда не се чувствал като такъв? Напротив, явно му е било много добре, за да се върне втори път и да отдаде общо 21 години от кариерата си в служба на Божков. Или може би бизнесменът е бил принуден тъкмо заради позициите на дъщерята да върне бащата отново на служба при него? А апартамента, който родителите на Севделина купуват в "Овча купел", от тези заплати ли е? От сайта "Биволъ" става ясно, че е в същата сграда, където е и жилището на младото семейство Димитрови. Признава, че е била чест гост на милиардера и намеква, че той имал и други намерения към нея. Затова ходела с мъжа си Делян Димитров и приятели. А какво налага все пак да посещава Божков? Подобни твърдения едва ли ще впечатлят публиката, която е наясно, че човекът не страда от липса на женско внимание.

Този пост поставя и въпроса възможно ли е правителственото пресаташе да е сред свидетелите по 18-те обвинения, повдигнати от прокуратурата към бизнесмена? Говоренето ту в първо лице, единствено число, ту трето лице, единствено число, пък говори за липса на ясна мисъл и цел при писането на текста. Арабите имат една приказка в такива ситуации: Смисълът и значението са дълбоко в сърцето на поета. Благодарение на Арнаудова вече върви и следния лаф: ПР вече било Пари Разнос. В тази връзка един приятел от злочестната гилдия ми каза кахърен: ДА благодарим на Севда!

* Автор: Добринка Златкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com