Радан единствен можеше да възкръсне след смъртта на реформаторите

9414
Радан единствен можеше да възкръсне след смъртта на реформаторите
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок никога не е бил добра идея. В България този оптимизъм - че могат да се съберат различни партии на едно място и в името "на общото благо" и общите си ценности да станат едно монолитно цяло, което да взима решения в синхрон, обикновено губи. Защото индивидуализмът е естественото състояние на българското политическо животно. У нас виреят единствено лидерски партии, които си имат ясно изразено ръководство и основни играчи.

Затова Реформаторският блок беше обречен още със старта си.

Симеонов: Няма нужда от предоговаряне на коалиционното споразумение

Според нас се преповтаря моделът, по който беше структурирано правителството и преди - в началото на това управление. Търси се един б...

Да, той изигра полезната роля на резервна гума, за да може да се състави изобщо някакво правителство, защото иначе алтернативата беше повтаряне на модела "Орешарски". От тази гледна точка Реформаторският блок си свърши работата.

В дългосрочен план обаче реформаторите не могат да останат заедно. Когато имаш толкова много лагери, шизофренията, нормално, става твоя втора природа.

Много е вероятно краят на Реформаторският блок да е тъжен. В настоящата ситуация обаче има един играч, който можеше да спаси политическото си бъдеще. И това е Радан Кънев.

Той, за разлика от останалите, прояви, нека бъдем позитивни и го наречем така - чист морал. Това, че остави Москов във властта не е проблем и е вярното решение. Москов има подкрепата на лекарите, което само по себе си е достатъчно показателно, и действително започна реформа. Дали тя ще бъде успешна и ефективна засега изобщо не е сигурно, но без министър 100% няма да разберем.

На Кънев казусът "Москов" нямаше да му натежи, ако беше си изиграл картите докрай - да напусне не само управляващото мнозинство, но и Блока. Това, в комбинация с евентуалните му усилия да поддържа "огъня" на опозиционноста си, защото паметта на народа често е къса, щеше да го постави сред първите, имащи шанс да влязат уверено в следващия парламент, а не след последните, както Москов се е подвел да смята.

Москов: Тези, които ме наричаха гербаджия, сега са на заплата при ГЕРБ

Тези, които ме наричаха гербаджия, или сега са извън ДСБ, или са на заплата при ГЕРБ. Това заяви министърът на здравеопазването Петър М...

Само че за това се иска политически интелект, който е развит у малцина. Сега Радан ще кара само на единия си морал, което не че е лошо, просто в политиката е недостатъчно.

Ако беше още малко по-смел и далновиден, Радан Кънев можеше да се изправи като новата алтернатива за милионите българи, на които им е писнало във властта да влизат крадци и наглеци. И това можеше да преобърне политическата картина у нас.

Защото много бъркат онези, които си мислят, че ГЕРБ е "безсмъртен". В България твърди електорати имат само две патрии - БСП и ДПС. ГЕРБ е възможно да се срути само за времето от едни избори до други.

В момента зад ГЕРБ застават хората, които не искат явната комбинация БСП и ДПС, защото споменът за нейното опустошително наследство върху държавата е прекалено пресен. Но българите прекрасно си дават сметка, че Борисов не е нещо много по-добро. И в момента, в който се появи друг заслужаващ доверие играч, моментално биха се преориентирали и биха го последвали.

Това може би не разбра Радан Кънев. Или пък не посмя да рискува.

Исмаилов: Не трябва да гледаме на Конституцията като на свещена крава

Бях убеден, че така е правилно, защото в целия този дълъг процес, в който най-вече има резултат в промени в Конституцията, постигнахме ...

При всички положения, Реформаторският блок, така или иначе, ще се разпадне. Може би не днес, но дали след половин или една година, няма особено значение. Важното беше ДСБ да улови момента, което, уви, не се случи докрай.

Разбира се, никой не знае какво ще се случи догодина. Може да се появи нова възможност. Важното е реформаторите да си вземат поука от настоящата ситуация, ако искат да имат шанс да не останат мимолетно явление - без значение дали заедно или поотделно.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com