Москов: Тези, които ме наричаха гербаджия, сега са на заплата при ГЕРБ

3952
Москов: Тези, които ме наричаха гербаджия, сега са на заплата при ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Тези, които ме наричаха гербаджия, или сега са извън ДСБ, или са на заплата при ГЕРБ. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в ефира на bTV, коментирайки политиката на ДСБ и решението на партията, която е част от Реформаторския блок (РБ), да излезе в опозиция. Той заяви, че не за пръв път позицията му се различава от тази на групата. 

Москов е член на ДСБ, но подаде оставка като зам.-председател на партията, след като политическата формация излезе с обща позиция за загуба на доверие в управлението заради съдебната реформа.

Русенската болница застана зад Москов

Многопрофилната болница за активно лечение в Русе застана зад решението на д-р Петър Москов да остане на поста министър на здравеопаз...

Москов, който е номиниран за министерския пост от Реформаторския блок, заяви, че решението на ДСБ да бъде опозиция е грешка и отново повтори, че това е капсулиране, с което не е съгласен. Надявам се ДСБ да преосмисли позицията си, каза той. 

"Политикът не трябва да създава кризи, а да търси и намира решение", заяви здравният министър, обосновавайки оставането си на поста. Той обясни, че вече от 48 часа тече обсъждането на преформатирането на коалиционното споразумение между РБ и ГЕРБ, където ще се поставят ясни цели и срокове относно съдебната реформа. "Коалицията отива напред", заяви Петър Москов. По думите му това ще бъде "дълготрайна коалиция".

За номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър Москов заяви, че сега никой не може да каже, че правосъдният министър е обвързан с лоши, с ДПС или с прокуратура, като я описа като "почтен и читав човек". Той каза, че е имал участие в процеса по избирането й, но не потвърди, че Захариева е номинирана от него. "Захариева е номинация, около която мнозинство се обедини", каза още здравният министър. Според него фактът, че тя е "дясната ръка на президента Плевнелиев" е гаранция, че реформите в съдената система ще продължат. 

"Оставането на РБ в управление е начин да се провеждат политики", отново повтори здравният министър. "Политиците са длъжни да дават решения на гражданите, а не да ги изкарват на улицата", добави той. "Не е правилен пътят на ДСБ да излезе в опозиция, защото ДСБ се лишава от възможността да променя", смята Москов.

Кунева: Не може едновременно да си в опозиция и в управление

Не можеш да бъдеш в опозиция и в управление едновременно. Ако искаш да минеш в опозиция - минаваш, ако искаш да продължиш с нещата, кои...

След оставката на правосъдния министър Христо Иванов и гласуването в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли доверието си от правителството, като решението му беше подкрепено от ДСБ, част от Реформаторския блок. Но останалите партии в Блока, начело с ДБГ на вицепремиера Меглена Кунева, заявиха, че продължават да подкрепят кабинета. Сега РБ иска актуализране на коалиционното споразумение с ГЕРБ с искания в първите 6 месеца на тази година да се предприеме радикална съдебна реформа. Премиерът Бойко Борисов потвърди, че темата се обсъжда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика