В условия на коронавирус - благодаря ти, НАП!

22117
В условия на коронавирус - благодаря ти, НАП!
Снимка: БГНЕС

Вчера, 23 април, най-после успях да разгледам темата с данъчните декларации и срокът, в който те да бъдат подадени. Според тълкувание на НАП, тези по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се подават до 30 април. Според моето тълкувание на Закона за извънредното положение, се подават до 30 юни!

Разбира се, аз не съм държавен орган. Не съм и мастит юрист. Обаче все още мога да чета. И чета следното в Закона за извънредното положение: "През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни". 30 юни! Според НАП, това важало само за тези хорица по чл. 51, ал. 1 – еднолични търговци, земеделци, въобще някаква категория развиващи някакъв бизнес. Защо е така, смислено обяснение НЯМА – поне за мен! И съм абсолютно убеден, че срокът според закона е 30 юни, както и че няма човек с една мозъчна клетка в главата, който да разбира нещо друго!

Ако някой случайно не знае, в България вече може да си подадеш данъчната декларация онлайн. За да го направиш обаче, трябва да имаш персонален идентификационен код (ПИК). А за да се сдобиеш с ПИК, трябва да отидеш до НАП, за да си го вземеш – на място! От вчера, 23 април, вече можеш да заявиш издаване на ПИК по телефона или онлайн – но поне от официалното съобщение аз тълкувам (няма само НАП да тълкува) ситуацията така, че пак трябва физически да идеш, та да го получиш тоя пуст код! Защото в официалното съобщение на НАП за новата опция пише следното: "В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК".

Затова – задавам следните въпроси към г-н Бойко Борисов като премиер т.е. отговорен за цялото управление на държавата, към г-н Владислав Горанов като финансов министър т.е. отговорен за данъчната политика и към генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски като началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса:

1. Помага ли НАП с превратно тълкуване на закон или неволно за разпространение на COVID-19?

2. Ако помага, ще бъде ли търсена отговорност? Не за друго, ами защото 39 000 (по думите на говорителя на НАП г-н Росен Бъчваров пред Actualno.com) или 45 000 души (според съобщението на НАП, към което има активен линк по-горе) от 13 март са ходили до НАП да си вземат ПИК - това изброените господа по-горе могат ли да го пресметнат с някой математически модел на колко опашки се явява и спазена ли е социална дистанция при формирането на въпросните опашки?!

Благодаря, отговори на тези въпроси честно казано не очаквам. Сега ще взема да звънна доктора, да го видя как е, какво прави ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com