Референдум в Мало Пещене днес решава дали да се добива глауконит край селото

1722
Референдум в Мало Пещене днес решава дали да се добива глауконит край селото
Снимка: личен архив

Местен референдум започна тази сутрин във врачанското село Мало Пещене. Той ще даде отговор на въпроса дали да се разработи кариера за добив на глауконит край селото.

Кметският наместник Иван Стоянов заяви, че в допитването имат право да гласуват 40 жители. Според местните хора, ако кариерата заработи, това ще сложи край на Мало Пещене. Настроенията в най-малкото селце на община Враца са против разработката на глауконит, въпреки,че хората знаят колко е популярен минералът и като естествен тор и се използва в биоземеделието.

Напрежение в Павликени заради кариера за базалт

Пореден протест в община Павликени – заради опит да се отвори кариера за добив на базалт, в Станчова могила. Всъщност за отварян...

До местен референдум се стигна, след като в края на миналата година хората от селото се вдигнаха на протест. Кариерата ще се строи на 300 метра от селото, камионите ще рушат и без това лошите пътища, а прахът ще замърси въздуха и ще прогони жителите от домовете им. Това са причините за тяхното недоволство, казва кметският наместник Иван Стоянов  .

Хората, живеещи в Мало Пещене, са вече пенсионери, има и семейства от Англия, както и богати българи, които са закупили къщи в селото. Но никой от тях не вярва в добрите намерения на фирмата, която ще разработва находището от инертния минерал  глауконит. Колкото и да са добри намеренията им, селото няма как да остане същото, а ние смятаме тук да прекараме старините си, споделят те. Спорният въпрос ще се реши днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com