115 кюрди са убити от началото на офанзивата на турската армия

18924
115 кюрди са убити от началото на офанзивата на турската армия

Турският вътрешен министър съобщи, че около 115 кюрдски бунтовници са били убити при мащабна военна офанзива в югоизточната част на страната, която започна през юли, предаде БГНЕС.

"Стигнахме до заключението, че 115 членове на сепаратистката терористична организация са били ликвидирани" от началото на офанзивата на 23, 24 юли, заяви Идрис Наим Шахин, цитиран от Анадолската агенция. Той имаше предвид членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Днес кюрдски бунтовници нападнаха позиция на турската армия на границата с Ирак, предизвиквайки сражения, при които загинаха 22 души. Поредица подобни нападения срещу армията в доминираната от кюрдите югоизточна част на Турция принуди армията да започне офанзива срещу бази на ПКК в района миналия месец.

Сухопътната и въздушна операция на турската армия, която е една от най-големите през последните години, е насочена срещу град Шемдинли в провинция Хакари и телевизия НТВ съобщи, че в нея участват около 2000 военни.

Шахин каза още, че операцията продължава и допълни, че силите за сигурност вземат мерки, за да предотвратят бягството на кюрдските бунтовници от Северен Ирак, където е базирана организацията.

Редактор: Яна Баярова

Съживената мечта на кюрдите

Турция може би е на път да преосмисли позицията си по кюрдския проблем. Симптоматичен е един изненадващ съюз между Анкара и кюрдите в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com