37 страни призоваха ООН за действия в Сирия

6827
37 страни призоваха ООН за действия в Сирия

Великобритания, Франция, Турция и 34 други страни-членки на ООН призоваха организацията да направи пълно разследване на атаките с химическо оръжие, извършени вчера в покрайнините на Дамаск, предаде BBC.

До момента сирийските власти отричат ракети с токсични вещества да са били пуснати над предградие на столицата. Качени видеа в сайта за видео споделяне Ютюб обаче показват части от нападението, както и хора в конвулсии от отровите. Според сирийската опозицията жертвите са над 1300, сред които много жени и деца.

Франция е готова да използва сила срещу Сирия

Ако бъде доказано категорично, че режимът на Башар Асад е използвал химически оръжия срещу цивилни, то срещу Сирия трябва да бъде изпол...

В момента в Сирия вече се намират експерти на ООН. Международната общност призова те да бъдат допуснати до мястото на събитието, за да направят разследване. Засега обаче няма знаци, че властите в държавата ще се съгласят това да се случи.

По-рано днес френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че ако атаката с химическо оръжие бъде доказана, срещу режима на Башар ал-Асад трябва да бъде използвана сила. Не бе уточнено обаче какво точно се има предвид под „сила”, след като Фабиюс отхвърли варианта за изпращане на войски в Сирия.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу също подчерта нуждата от действия. „Всички линии бяха прекрачени, а Съветът за сигурност на ООН все още не може да вземе решение какво да прави”, каза Давутоглу.

Съветът за сигурност на организацията се събра на извънредна среща в сряда по повод новините за нападението. Официални лица на ООН заявиха, че напрежението е „ескалирало сериозно”. Според зам.-главния секретар Ян Елиасон всяко разследване на случая оттук нататък ще зависи от сътрудничеството на сирийското правителство и степента на сигурност на самото място, където бе извършена атаката.

УНИЦЕФ излезе с изявление относно предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия

От УНИЦЕФ излязоха с изявление относно предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия. „Докладите за нападения срещу ...

Снимка: архив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com